ΠΩΣ ΤΟ ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ 7 ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Το Άγιο Όρος είναι – ίσως το μοναδικό – που καταφέρνει να ενεργοποιεί 7 ανθρώπινες αισθήσεις.

Τι συμβαίνει με τις αισθήσεις μας στο Άγιο Όρος;

  1. Αφή: Από την πρώτη στιγμή που μπαίνει κανείς στο Άγιο Όρος, μπορεί να ανακαλύψει δια της αφής τα μοναδικής αισθητικής μοναστηριακά δημιουργήματα, τους μοναστηριακούς θησαυρούς, τη χλωρίδα και όλη την ξεχωριστή τέχνη των ανθρώπων και της φύσης που με τόση ομορφιά αποκαλύπτεται στους επισκέπτες της.
  2. Όραση: Τα μάτια προσπαθούν να χωρέσουν στον ορίζοντά τους το απέραντο γαλάζιο, την παρθένα φύση και τη μοναδική αρχιτεκτονική, εικόνες που, πλαισιωμένες από τις ταπεινές φιγούρες των μοναχών, συνθέτουν ένα μοναδικό ψηφιδωτό χρωμάτων και εκφράσεων. Όλα όσα αναπτύσσονται μπροστά στο βλέμμα των επισκεπτών του Αγίου Όρους συνιστούν για τα αισθητήρια της όρασης πραγματική γιορτή.
  3. Ακοή: Περιηγούμενος κανείς τις διαδρομές του Αγίου Όρους μέσα από τις σκήτες και τις μονές, απολαμβάνει τις ψαλμωδίες των μοναχών, που σε συνδυασμό με τους ήχους της φύσης, ευφραίνουν την ακοή του. Η απόλυτη ησυχία συνυπάρχει αρμονικά με τους περιρρέοντες ήχους και αυτή η σύνθεση ενεργοποιεί ευχάριστα την ακοή, διευκολύνει την ακουστική κατανόηση του χώρου και γαληνεύει την ψυχή και τον νου.
  4. Όσφρηση: Μέσα στην πανδαισία των καρπών και των ανθών της αθωνικής γης, οι μυρωδιές από τα θυμιάματα και τα κεριά ερεθίζουν την όσφρηση προκαλώντας μια σύγκορμη ευφορία και ανάταση.
  5. Γεύση: Η αγιορείτικη κουζίνα είναι μία αναπάντεχη αποκάλυψη για τον ουρανίσκο. Μέσα στην απλότητα και αγνότητα των συστατικών της απογειώνει τη γεύση, ενώ συγχρόνως τροφοδοτεί τους μοναχούς και τους επισκέπτες που τη γεύονται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία θωρακίζοντάς τους από δυσπεψίες και άλλες πιθανές ενοχλήσεις που μπορούν να προκαλούν οι διάφορες διατροφικές καταχρήσεις και υπερβολές. Βασισμένη πλήρως στα αγαθά της αθωνικής γης, η κουζίνα του Αγίου Όρους έχει μια μοναδική ποικιλία σε φαγητά και γλυκά, ενώ ο υγιεινός τρόπος παρασκευής τους την καθιστά μια από τις πρότυπες διατροφικές κουζίνες όλου του κόσμου.
  6. Eνόραση (ή διαίσθηση): Μέσα στους μοναστικούς κύκλους του Αγίου Όρους, η αυστηρή ασκητική ζωή, η ενάρετη διαβίωση, η απομόνωση, η συνεχής πνευματική επαγρύπνηση και προσευχή οδηγεί πολλούς από τους μοναχούς σε υψηλά επίπεδα πνευματικότητας. Η ενόραση, ως ξεχωριστή ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι και να διαβλέπεις πράγματα και καταστάσεις πέρα από το κοσμικό παρόν, αποτελεί ανώτατη πνευματική κατάκτηση. Αυτό που τη διακρίνει από τις πέντε κοινές αισθητήριες ικανότητες του ανθρώπου είναι οι προϋποθέσεις κατάκτησης και αφύπνισής της. Από την άποψη αυτή, το Άγιο Όρος λειτουργεί από μόνο του ως το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξή της.

7.Κοινή Λογική: Θεωρείται για πολλούς η έβδομη αίσθηση. Της έχουν αποδοθεί πολλές ερμηνείες με αρχαιότερη αυτή του Αριστοτέλη που μιλούσε για μια “εσωτερική αίσθηση”, αποτέλεσμα της σύνθεσης των πέντε αισθήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η κοινή λογική είναι η βασική ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται, να ερμηνεύει και να κρίνει τα πράγματα γύρω του, στηριζόμενος στη μέση εμπειρία και γνώση του καθημερινού ανθρώπου. Ο επισκέπτης του Αγίου Όρους με τη μέθεξή του στην άγνωστη ομορφιά και ζωή που κρύβεται μέσα στους κόλπους του, αντιλαμβάνεται με την κοινή λογική τη διαφορετικότητα αυτής της εμπειρίας, ενώ στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τη μοναδικότητα των στοιχείων που την συνθέτουν, εξαντλεί τα όρια της ανθρώπινης λογικής του και ξεκινά τη δική του πνευματική αναζήτηση.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.huffingtonpost.gr/, του Θοδωρή Σπηλιώτη, ιδρυτής και CEO στην ESURVEY – Συγγραφέας του βιβλίου «O Μοναχός που έγινε CEO» – 1000 χρόνια Αθωνικό Management, 14/1/2018]