ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ELDORADO GOLD

Σε στάση αναμονής βρίσκεται ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, σε συνέχεια των ανακοινώσεων, στις 9 Νοεμβρίου, για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές. Για την ώρα, η εταιρεία, που βρίσκεται σε τροχιά αναδιάρθρωσης όσον αφορά το σκέλος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναμένοντας τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαιτησία, στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο.

Το Δημόσιο έχει προσφύγει στη διαιτησία κατά της εταιρείας με το σκεπτικό ότι η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Τεκμηριωμένη

Ωστόσο, η εταιρεία έχει αναφέρει ότι η συγκεκριμένη τεχνική μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρηματικό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Επί του θέματος, η διοίκηση της Eldorado Gold τοποθετήθηκε τελευταία φορά στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Εκεί η διοίκηση εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών στην Ελλάδα. Εκτίμησε, δε, ότι μέσω της διαιτησίας η ελληνική Πολιτεία επιδιώκει να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην επένδυση και να επιλύσει τις όποιες διενέξεις, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για να επανεκκινήσουν οι επενδύσεις του ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, απόφαση της διαιτησίας δεν αναμένεται νωρίτερα από τον προσεχή Απρίλιο, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε πρόσφατα ότι το Δημόσιο και η Ελληνικός Χρυσός συμφώνησαν από κοινού να πάνε σε διαιτησία για το κατά πόσο εφαρμόζεται η σύμβαση.

Η αβεβαιότητα με τις επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους σε συνδυασμό με τη μείωση του guidance για παραγωγή χρυσού στην Τουρκία αποτελούν τις βασικές αιτίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, για τη διολίσθηση της τιμής της μετοχής σε περίπου 1,3 δολάρια, από περίπου 3 δολάρια πριν από έναν χρόνο. Εκτιμούν, όμως, ότι η EGO θα μπορούσε να ανακάμψει εάν υπάρξει θετική εξέλιξη σχετικά με τη διαιτησία στην Ελλάδα ή εάν προχωρήσει το γεωτρητικό πρόγραμμά της στο νέο έργο που απέκτησε στο Κεμπέκ του Καναδά.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 20/01/2018]