“ΠΕΦΤΟΥΝ” ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΟΛΘ

Έφτασε η ώρα των υπογραφών για τη μεταβίβαση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στην κοινοπραξία DIEP, Terminal Link (CMA) και Belterra (Ιβάν Σαββίδης). Μετά την διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων καθώς πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση, αυτή αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας και του ΤΑΙΠΕΔ μεθαύριο Παρασκευή.

Να θυμηθούμε ότι από τον περασμένο Απρίλιο η κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Terminal Link SAS του ομίλου CMA-CGM και Belterra Investments LTD, ανακηρύχθηκε πλειοδότης στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, προσφέροντας τίμημα 231,92 εκατ. ευρώ για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά τις υπογραφές, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και εκτιμάται ότι η έγκριση θα αποτελέσει τυπική διαδικασία με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της κοινοπραξίας, η γερμανική DIEP δε διαθέτει πέραν του ΟΛΘ συμμετοχή σε άλλο λιμάνι.

Να σημειωθεί τέλος ότι στο κείμενο της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, έχει τεθεί ο Απρίλιος ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Προ ημερών να θυμίσουμε ότι η πώληση του ΟΛΘ είχε έρθει στο προσκήνιο εξαιτίας της παρέμβασης που έγινε από τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει πλήρης διαφάνεια ως προς τους μετόχους και την προέλευση των κεφαλαίων στις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή τις συγκεκριμένες αναφορές έκαναν λόγο για απολύτως διαφανή και αδιάβλητο διαγωνισμό με εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας την Παρασκευή, το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του ταμείου Α. Ξενόφος ενώ την κοινοπραξία ο συντονιστής της Σ. Θεοφάνης, ενώ θα παρευρίσκονται στελέχη της Terminal Link, της DIEP και της Belterra.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Χάρη Φλουδόπουλου, 13/12/2017]