G. PYATT: ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι επενδυτές ότι αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται πραγματικά να καταργήσει κάποια από τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι να ‘ξεκλειδώσει΄ την επένδυση στο Ελληνικό η οποία έχει κολλήσει εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες. Αν η κυβέρνηση το επιτύχει αυτό, θα δώσει νέες προοπτικές”.

Αυτό υπογραμμίζει στην τελευταία του συνέντευξη για το 2017 στο Capital.gr ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt ο οποίος διαπιστώνει ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα είναι αισθητά βελτιωμένο και οι επενδυτές ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Συμπληρώνει πως «πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα φέρει εις πέρας αυτά που υποσχέθηκε».

Αναφέρει παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τιςς μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 «όχι για να ικανοποιήσει τον Costello ή την τρόικα, αλλά για να χτίσει την ανταγωνιστική ανοιχτή οικονομία που αξίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες”.

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ενεργειακή πύλη αλλά και το διαβατήριο για όσες χώρες των Δ. Βαλκανίων επιθυμούν να εμβαθύνουν δεσμούς με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αποκαλύπτει ότι εκτός από το αμερικανικό ενδιαφέρον για το σταθμό FSRU, υπάρχει αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Υπογραμμίζει ότι μετά τον αγωγό TAP και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα είναι η Τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εισάγει LNG από τις ΗΠΑ.

Αποκαλύπτει το μήνυμα του John Koudounis της  Calamos Investments για την Εθνική Ασφαλιστική, κάνει αναφορά στη διαφάνεια που διέπει ενός αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ σχολιάζει και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Τ. Ερντογάν.

Συνέντευξη στην Μαρίση Μπαλιούση

-Πριν από μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ένα συνέδριο για την Ελλάδα με επίκεντρο τις επενδύσεις στη χώρα,  το Capital Link Forum, στο οποίο συμμετείχατε κι εσείς. Ποια είναι η αίσθηση που αποκομίσατε;

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Όλοι οι συμμετέχοντες σχολίασαν τη σημαντική αλλαγή στο κλίμα, τα ισχυρά μηνύματα από πλευράς κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, της υπουργού Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά καθώς και το βιντεσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό είναι η δεκτικότητα και η θετική προσέγγιση του κοινού.

Ενδεχομένως να θυμόσαστε ότι ήμουν στη Νέα Υόρκη και τον Ιούνιο με τον υπουργό οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum. Τότε ήμουν εγώ που υπογράμμιζα ότι υπήρχαν ευκαιρίες στην Ελλάδα και ότι οι επενδυτές έπρεπε να ρίξουν μια προσεκτική ματιά. Έχουμε περάσει ξεκάθαρα σε εντελώς νέο επίπεδο.

-Άρα, διακρίνετε μια διαφορά στη διάθεση των Αμερικανών επενδυτών σε σχέση με τον Ιούνιο;

Εντελώς, εκατό τοις εκατό. Και εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει ορισμένους στόχους-ορόσημα: την ολοκλήρωση ενός τεχνικής συμφωνίας, την επιστροφή στις αγορές, την αναδιάρθρωση των ομολόγων που έλαβε χώρα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Στο θετικό κλίμα έχει συμβάλει και η ξεκάθαρη στήριξη από τις ΗΠΑ:  το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, αλλά και το ισχυρό μήνυμα του προέδρου Τραμπ το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στο Capital Link Forum. Επομένως, νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμβάλει αρκετά.

Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις  αρχές του μήνα, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν πλέον μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την Ελλάδα. Σίγουρα ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα φέρει εις πέρας αυτά που υποσχέθηκε. Δεν θέλω να δώσω την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι εύκολο. Υπάρχει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει. Και υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ειπώθηκε στο Capital Link Forum, στο να δουν οι επενδυτές ραγδαία πρόοδο σε ορισμένα από τα βασικά ορόσημα και τις κρίσιμες ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Πολλοί για παράδειγμα ρωτούν για την πορεία ενός επένδυσης στο Ελληνικό. Από την άλλη, καθώς η ομιλία μου επικεντρώθηκε στον τομέα της ενέργειας, υπήρχαν ερωτήσεις για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τι εκτιμάτε πως θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, για παράδειγμα στη δημοσιονομική προσαρμογή και θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο. Στις ιδιωτικοποιήσεις να αποδείξει ότι το σύστημα μπορεί να προχωρήσει. Οι επενδυτές στις παρουσιάσεις αναφέρθηκαν σε θέματα όπως  το φορολογικό, ένα θέμα το οποίο έχω θίξει κι εγώ στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να οργανωθούν. Αυτό που χρειάζονται είναι προβλεψιμότητα. Απλά δώστε ένα «προβλέψιμο” περιβάλλον στο οποίο δεν πρόκειται να υπάρξουν διοικητικά εμπόδια σε ενδεχόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπάρχει μια σαφής αίσθηση ότι η Ελλάδα διαθέτει προοπτικές, μια αναγνώριση ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι θα ανακάμψει πολύ δυναμικά, εν μέρει επειδή έχει καταγράψει μεγάλη ύφεση και ως εκ τούτου υπάρχει πολύ περιθώριο, στο πλαίσιο και μιας ευρύτερης ανάκαμψης της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει πιο ανταγωνιστική οικονομία, από πλευράς μισθών, στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα. Και αυτό το υπογραμμίζω συνέχεια.  Για παράδειγμα, μπορείς να προσλάβεις στην Αθήνα, για να μην πω στην Πάτρα, έναν νομικό με υψηλή εξειδίκευση ή έναν μηχανικό, με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι αν προσλάμβανες τον ίδιο άνθρωπο, ενός πούμε στο Μόναχο.

O Έλληνας πρωθυπουργός, στο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς επενδυτές χαρακτήρισε την Ελλάδα «Γη της ευκαιρίας”. Εσείς, το πιστεύετε αυτό;

Απολύτως. Μέσω της θέσης μου συμβάλλω ώστε να θυμίζω στους  ανθρώπους στις ΗΠΑ ότι υπάρχουν ευκαιρίες εδώ. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος Τραμπ στο Rose Garden.

Είναι ενδεικτικό, ότι ένας επενδυτής, μέλος ενός fund στη Νέα Υόρκη, στο συνέδριο Capital Link αναρωτήθηκε για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και την αυξημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αθήνα, διερωτώμενος πως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση γιατί μου υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν παρακολουθούν σε ημερήσια βάση τα οικονομικά στοιχεία ενός Ελλάδας. Και ειλικρινά αν δεν ζει κάποιος στη χώρα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι εδώ αρχίζουν να αισθάνονται πως ενδεχομένως μπορούν να σταθούν στα πόδια ενός. Όχι ότι αυτό είναι εύκολο, επειδή υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα ενός τα εμπρός.

Συνεπώς, δεν έχουμε βγει από το τούνελ…

Ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μέσω μεταρρυθμίσεων είναι το συνεχές ζητούμενο για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ, σε αυτόν τον υπερ-συνδεδεμένο κόσμο στον οποίο ζούμε. Πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση γι’ αυτό που θα έρθει. Η καλλιέργεια και διατήρηση ενός ανταγωνιστικού εμπορικού περιβάλλοντος είναι μόνιμο στοίχημα κάθε κυβέρνησης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 18/12/2017]