DRAGHI: ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι “αυτό είναι στο χέρι της Ελλάδας”.

“Αν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα πρόγραμμα αυτό είναι στο δικό τους χέρι να αποφασίσουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε παράλληλα, ότι η ρευστότητα [μιας οικονομίας] είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και πώς οι διεθνείς αγορές αξιολογούν αυτές τις πολιτικές και ανταποκρίνονται. “Σε αυτό το πλαίσιο η ρευστότητα εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές”.

Ερωτηθείς για τις δικαστικές εμπλοκές του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ ο Draghi σημείωσε ότι επανειλημμένως έχει επισημάνει πως “η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιοπιστία των στοιχείων πάνω στα οποία διαμορφώνεται η βάση για το σχεδιασμό, παρουσίαση, αποδοχή και χρηματοδότηση των οικονομικών πολιτικών”.

“Δεν μπορούν να υπάρχουν δράσεις που υπονομεύουν αυτή την ανεξαρτησία”, υπογράμμισε.

“Δεν αλλάζουμε στρατηγική”

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει αλλάξει την στρατηγική της ή τη γλώσσα που χρησιμοποιεί παρά την ενίσχυση της οικονομικής επέκτασης στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.

Η οικονομική επέκταση κερδίζει περαιτέρω δύναμη, ανέφερε ο Mario Draghi, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε και τις ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις των εμπειρογνώμων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

“Η κατάσταση βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και θα συνεχίσει να βελτιώνεται”, δήλωσε. “Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει περιθώρια βελτίωσης και το συμπέρασμα είναι ότι παραμένει η ανάγκη για τη νομισματική στήριξη που προσφέρει με τα μέτρα της η ΕΚΤ. Υπάρχει όμως αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει σε ένα μονοπάτι που θα είναι αυτοτροφοδοτούμενος και θα προσεγγίζει τους στόχους μας [πλησίον, αλλά κάτω του 2%]”.

“Δεν έχουμε αλλάξει τη γλώσσα μας, στην ανακοίνωση που δώσαμε σήμερα στη δημοσιότητα το guidance για τα επιτόκια παραμένει αμετάβλητο, ενώ επιβεβαιώνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές των ομολόγων θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί”, ανέφερε.

Ανοδικά αναθεωρημένες οι προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Στις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπεται αύξηση του ετήσιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2017, 2,3% το 2018, 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020.

Στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου οι εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,2% το 2017, 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ περιμένουν ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί σε 1,5% το 2017, 1,4% το 2018, 1,5% το 2019 και 1,7%το  2020.

Στις προηγούμενες προβλέψεις τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 1,5% το 2017, 1,2% το 2018 και 1,5% το 2019.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 14/12/2017]