CAPITAL ECONOMICS: Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ

Η ελληνική κρίση έχει υποχωρήσει και η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί, σημειώνει η Capital Economics. Αλλά η έξοδος δεν θα είναι “καθαρή” και οι επίσημοι πιστωτές που εξακολουθούν να κατέχουν το τεράστιο όγκο του ελληνικού χρέους θα επιμείνουν στις συνεχιζόμενες πολιτικά τοξικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όπως προειδοποιεί, το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να μην είναι βέβαιο.

Η Capital Economics παραθέτει πέντε ερωτήματα – κλειδιά για την κατάσταση της Ελλάδας, που απαντούν στο γιατί η χώρα δεν έχει ακόμη ξεφύγει τον κίνδυνο.

Ποια είναι η πορεία της οικονομίας;

Η Ελλάδα αρχίζει τελικά να ανακάμπτει από την κατάρρευσή της – το ΑΕΠ αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη περίοδο σταθερής ανάπτυξης από το 2006. Η βελτίωση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο καθαρό εμπόριο, ιδιαίτερα στον τουρισμό. Αλλά η εγχώρια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη. Και η εικόνα των επενδύσεων είναι πολύ κακή. Στο γ’ τρίμηνο οι επενδύσεις ήταν 70% χαμηλότερες από το 2007.

“Αμφιβάλλουμε πάρα πολύ ότι η ανάπτυξη θα πιάσει τις αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα δύο χρόνια”, σημειώνει η C.E.

Τελείωσε η λιτότητα;

Δυστυχώς η απάντηση είναι “Όχι”. Η δημοσιονομική πρόοδος ήταν εντυπωσιακή, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2016 ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της βελτίωσης αφορά one-off παράγοντας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να πρέπει να διατηρήσει  μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα απαιτήσει περαιτέρω σημαντικά μέτρα λιτότητας. Αυτά θα είναι δύσκολο να περάσουν δεδομένης της έλλειψης υποστήριξης της κυβέρνησης, σημειώνει η Capital Economics.

Ποια είναι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών;

Η μέτρια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δεν έχει και δεν σχετίζεται και δεν έχει βοηθήσει τον εύθραυστο τραπεζικό τομέα της χώρας. Οι καταθέσεις δεν φεύγουν πλέον, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στους συνεχιζόμενους ελέγχους κεφαλαίου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 30% του συνόλου και οι προσπάθειες για τη μείωσή τους σημαίνει ότι ο δανεισμός θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

Θα βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος;

Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 όπως είχε προγραμματιστεί ή αμέσως μετά. Η εντυπωσιακή δημοσιονομική της εξυγίανση πέρυσι, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και η μέτρια οικονομική ανάκαμψη της επέτρεψαν να έχει κάποια πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κάτω από 5% για πρώτη φορά από το 2009. Επίσης, τα επόμενα δύο χρόνια, οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης είναι μέτριες και θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να καλυφθούν από το cash buffer που έχει ήδη συγκεντρωθεί.

Αλλά η έξοδος δεν θα είναι “καθαρή”. Το γεγονός ότι οι πιστωτές της ΕΕ εξακολουθούν να κατέχουν το 80% του χρέους της Ελλάδας σημαίνει ότι θα επιμένουν στη συνέχιση της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα να πάρουν πίσω αυτά που δάνεισαν. Αυτές οι συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολες για την Ελλάδα και τους Έλληνες οι οποίοι είναι αντιμέτωποι ακόμα με την υψηλή ανεργία και τα συνεχώς μειούμενα επιδόματα. Επομένως, η πολιτική αντίσταση μπορεί να αναζωπυρωθεί στο τέλος, και ίσως να οδηγήσει σε επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2015. Την επόμενη φορά όμως μπορεί να προκύψει μια άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη.

Θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους;

Η ΕΕ δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί μετά την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αλλά έχουν συμφωνήσει μόνο ότι μπορούν να παραχωρηθούν πρόσθετες επιμηκύνσεις ή ελαφρύνσεις τόκων, εάν χρειαστεί. Εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη αντίσταση σε μια ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, η οποία είναι η μόνη πραγματική ελπίδα της Ελλάδας για διαρκή επιτυχία στην ευρωζώνη, καταλήγει η Capital Economics.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Ελευθερίας Κούρταλη, 11/12/2017]