ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΔΕΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Νέα στοιχεία για την πορεία των δεκάδων εκκρεμών προαπαιτουμένων έστειλε το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς, τα οποία θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στο μικροσκόπιο του Euroworking Group. Στόχος είναι να δοθεί η “πολιτική” εντολή στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων που κατεβαίνουν στην Αθήνα αύριο, με στόχο την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων από την Τρίτη.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο επιτελών ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, θα βρεθούν τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων, της αγοράς ενέργειας, του εργασιακού και των κοινωνικών επιδομάτων. Και επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, έως το οποίο επιχειρείται να υπάρξει έστω μια πρώτη τεχνική συμφωνία και λόγω πλέον του γερμανικού ζητήματος.

Οι θεσμοί προς το παρόν έρχονται με στόχο την παραμονή τους για μία εβδομάδα. Αλλά υπάρχει στα σκαριά και ένα “σχέδιο Β”, αν έως τότε η συμφωνία δεν επιτευχθεί: αυτό της παραμονής τους έως την 9η Δεκεμβρίου και της αναχώρησής τους από την Αθήνα για Νέα Υόρκη μαζί με τον ΥΠΟΙΚ για επενδυτικό συνέδριο προκειμένου να μην ολοκληρωθεί αυτή η δεύτερη κάθοδος χωρίς αποτέλεσμα.

Ούτως ή άλλως, ο πολιτικός χρόνος θα λήξει πολύ αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου. Αυτό που… φέτος επιχειρείται είναι να συμφωνηθούν “τεχνικά” τα πεδία τα οποία θα συμφωνήσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέσω νομοθετικών διατάξεων (π.χ. εργασιακό) ή μέσω εφαρμοστικών πράξεων τις επόμενες εβδομάδες.

Βεβαίως, επισήμως η κυβέρνηση προβλέπει πολιτική συμφωνία φέτος. Ο Προϋπολογισμός βασίζεται σε εισροή 5,5 δισ. ευρώ πακέτου δόσεων εντός του 2017 από την τρίτη αξιολόγηση.

Αύριο “κληρώνει” πάντως για το πιο μεγάλο -ίσως- θέμα της τρίτης αξιολόγησης, αυτό των e-auctions καθώς αναμένονται -εξ αναβολής- οι αποφάσεις των συμβολαιογράφων. Υπενθυμίζεται ότι το ορόσημο λήγει στις 29/11 και θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μεγάλο “αγκάθι” είναι και η ΔΕΗ όπως και τα υπόλοιπα ενεργειακά μέτωπα, αλλά εκεί το βασικό στοιχείο είναι -εξηγούν αρμόδιες πηγές- να τελειώσουν όλα πριν από τη λήξη του μνημονίου.

Στο άλλο μεγάλο “αγκάθι”, αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, ζητείται ένα σαφές σχέδιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο Υπερταμείο. Οι δανειστές ζητούν βήματα προόδου σε κινήσεις-ορόσημα όπως είναι αυτή της Εγνατίας Οδού, του “Ελευθέριος Βενιζέλος” και του Ελληνικού. Ζητούν όμως να μην υπάρχουν και φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω κρατικών παρεμβάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά έργα.

Επίσης πρέπει να γίνουν η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 26/11/2017]