ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ

Στην εκδήλωση του “Κύκλου Ιδεών”, με θέμα τη Δικαιοσύνη και τις επενδύσεις, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για την “Ελλάδα μετά”. Για την ανάγκη να υπάρξει ένα πραγματικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Για την επάνοδο στην κανονικότητα. Όπως, τόνισε, δε, αυτό το μείζον ζητούμενο δε μπορεί να επιτευχθεί με επιστροφή στη ρητορεία πριν την κρίση. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έμεινε αποκλειστικά στο πλάνο αυτό. Ανέδειξε την ανάγκη να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας. Εστίασε στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Πρότεινε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και λύσεις. Και δεν παρέλειψε να βυθίσει το νούμερο ένα αφήγημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αυτό της περιλάλητης “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, που ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισε ουτοπία.

“Είχαμε χθες την κατάθεση του προϋπολογισμού και προχθές τη συζήτηση για τη διανομή του λεγομένου υπερπλεονάσματος. Οι συζητήσεις είναι συνεχώς δημοσιονομικού χαρακτήρα. Το 2015 κάναμε μία μεγάλη οπισθοχώρηση. Δεν αξιοποιήσαμε τότε τη σταθεροποίηση τη δημοσιονομική που είχε επιτευχθεί για να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

“Οι συζητήσεις είναι εγκλωβισμένες σε μία δημοσιονομική λογική συμβολικού κατά βάση επιπέδου. Επικοινωνιακού χαρακτήρα. Υποτίθεται ότι τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο εξάμηνο του τρίτου μνημονίου και το ζητούμενο είναι η καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018. Μία εικονική έξοδος στο άγνωστο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.  Με αυστηρούς όρους επιτήρησης που φτάνουν μέχρι την εξόφληση του 75% των δανείων. Η χώρα είναι έτοιμη να μπει σε ένα μνημόνιο μετά το μνημόνιο, χωρίς δάνειο. Η θεωρία του υπερπλεονάσματος είναι η δεύτερη μεγάλη βλάβη. Από το 2ο εξάμηνο του 2015 είμαστε εγκλωβισμένοι σε υπερπλεονάσματα. Έχουμε αφαιρέσει από την πραγματική οικονομία έξι δις, χωρίς να υπάρχει λόγος”, επεσήμανε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε το μέγιστο ζητούμενο. Και αυτό για την “Ελλάδα μετά” δεν είναι άλλο από την ανάγκη να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, μέσα από τη δημιουργία μίας επενδυτικής πανστρατιάς.

“Το country risk είναι σύνθετη έννοια, περιλαμβάνει την πολιτική σταθερότητα. Τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική. Περιλαμβάνει βέβαια και την ασφάλεια δικαίου. Χωρίς αυτή δεν ξεπερνάς το country risk. Το μεγάλο πρόβλημα δεν το προκαλεί μόνο η νομοθεσία, αλλά και η νομολογία. Δε θα επιμείνω στα γνωστά προβλήματα της Δικαιοσύνης, όπως οι καθυστερήσεις. Αλλά περιγράφω τα συνήθη προβλήματα μίας επένδυσης. Το πρώτο είναι οι χρήσεις γης. Υπάρχει ανεπάρκεια κρατικού σχεδιασμού. Το δεύτερο ζήτημα είναι η κατάτμηση όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών. Το τρίτο είναι πως πάντα είναι ανοιχτά προς διερεύνηση σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το τέταρτο είναι οι δημόσιες συμβάσεις. Μία επένδυση συναρτάται με το δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων. Το πέμπτο και καταλυτικό είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Το έκτο είναι το πλέγμα αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και δανείων-πτωχευτικό δίκαιο και εταιρική διακυβέρνηση. Και πάνω από όλα έρχεται ο ποινικός έλεγχος. Για όλα αυτά και υπεράνω όλων αυτών. Είναι ποινικοποιημένη η όλη δραστηριότητα”, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης του “Κύκλου Ιδεών”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως τα προβλήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο το Σύνταγμα. Και βεβαίως, όπως ανέφερε, οφείλονται και στις προβλέψεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Περνώντας, δε, πέρα και επάνω από την καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων, ο κ. Βενιζέλος έφερε σε πρώτο πλάνο τις προτάσεις για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων.

“Το πρώτο είναι οι ολοκληρωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Εάν κάτι χρειαζόμαστε είναι μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του νομοθέτη και του δικαστή. Το δεύτερο είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Το τρίτο είναι η οριοθέτηση του ποινικού ελέγχου. Το τέταρτο είναι αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πέμπτο είναι το ερώτημα εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε εκ του νόμου εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών. Το έκτο είναι η μείωση του επιπέδου ελέγχου από ανεξάρτητες αρχές και ρυθμιστικές αρχές. Να συμπράττουν, δηλαδή. Το έβδομο είναι η εκλογίκευση των δικονομικών ρυθμίσεων. Και βέβαια η φιλοεπενδυτική νοοτροπία. Όλων”, διεμήνυσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το μήνυμά του ήταν σαφές. Η χώρα βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες. Και το δέον γενέσθαι είναι να αποκτήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr , του Δημήτρη Γκάτσιου, 23/11/2017]