ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: «Η Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

«Η ΒΑ Χαλκιδική “σημαιοφόρος” της εξόδου από την κρίση! Είναι εταιρικός στόχος και για πολλούς από εμάς προσωπικό στοίχημα πια η συμβολή στην ανάδειξη της ΒΑ Χαλκιδικής ως περιοχής μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης».

ΕΡ.: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της στρατηγικής σας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και πώς αυτή συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη;

ΑΠ.: Ξέρετε, αν και διαδεδομένος στο επιχειρείν, αισθάνομαι πως ο όρος στρατηγική δεν συνάδει με την έννοια μιας πηγαίας κοινωνικής υπευθυνότητας, εταιρικής ή απλώς ανθρώπινης. Και γιατί, αλήθεια, πρέπει να διαφέρουν αυτά τα δύο Τις εταιρείες κινούν άνθρωποι. Ασφαλώς, η κοινωνική ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός βασίζεται στο πρωταρχικό, αδιαπραγμάτευτο τρίπτυχο: α) στήριξη παράλληλων δραστηριοτήτων οικονομικής ανάπτυξης, β) καλλιέργεια ειλικρινών δεσμών με την τοπική κοινωνία, γ) προστασία του περιβάλλοντος, όχι απλώς με ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος της δικής μας δραστηριότητας, αλλά με πρωτοβουλίες αποκατάστασης και αναβάθμισής του. Όμως, με τη ΒΑ Χαλκιδική στο επίκεντρο ως έδρα των μεταλλευτικών μας δραστηριοτήτων, εμπλουτίζουμε το αυτονόητο, με έναν κανόνα που εγγυάται έμπρακτη διασύνδεση της ΕΚΕ με τη βιώσιμη ανάπτυξη: δεν μας αρκεί να είμαστε επικοινωνιακά αρεστοί. Θέλουμε να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι.

ΕΡ.: Πώς μετουσιώνεται σε πράξη αυτός ο κανόνας;

ΑΠ.: Η υπευθυνότητα στη λειτουργία των έργων μας, έναντι ανθρώπων και περιβάλλοντος, έχει μετρήσιμα, ορατά αποτελέσματα. Θα χρειαζόμουν ώρες για να παρουσιάσω ολόκληρη την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2016. Τη βρίσκει, όποιος επιθυμεί, αναρτημένη στο site μας, με όλα τα στοιχεία εξέλιξης των έργων μας, περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και οικονομικής κοινωνικής ωφέλειας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ως ελάχιστα παραδείγματα, ξεχωρίζω τα εξής: πρώτον, αυστηρή προτεραιότητα στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης τολμώ να πω με όρους προ κρίσης με σταθερές και εξελίξιμες θέσεις εργασίας, αξιοπρεπώς αμειβόμενες, και στήριξη πολλών δορυφορικών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων.

Δεύτερον, ουσιαστική στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, με ενίσχυση υποδομών και υπηρεσιών που υπερβαίνουν τα όρια του δικού μας αντικειμένου. Είμαστε παρόντες στη στήριξη του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, του λιανεμπορίου.

Τρίτον, ενεργό συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με πολλούς τρόπους, από την άψογη λειτουργία και καθαριότητα των οχημάτων μας μέχρι τη δημιουργία ενός εκ των 2-3 ΧΥΤΕΑ που υπάρχουν στην Ελλάδα, με όρους πιο αυστηρούς από τους προβλεπόμενους στη σχετική μελέτη. Επίσης, με ενεργό συμβολή στην πυροπροστασία. Και, φυσικά, με την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός πολυδάπανου συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεικτών σε όλη την περιοχή.

Είμαστε οι αυστηρότεροι ελεγκτές κάθε δραστηριότητάς μας, επειδή πρώτοι εμείς νοιαζόμαστε για τη ζωή των ανθρώπων μας στον τόπο τους.

ΕΡ.: Αντιμετωπίζετε ωστόσο συχνές επικρίσεις σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι συμμετέχετε ενεργά στον εθνικό διάλογο για τη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση, προτάσσοντας μάλιστα ως project κλειδί το σύστημα παρακολούθησης που αναφέρατε. Τι ισχύει στην πράξη;

ΑΠ.: Όσοι σχεδιάσαμε αυτή την επένδυση, με όραμα να ενταχθεί η Ελλάδα στις σημαντικότερες χώρες παραγωγής χαλκού και χρυσού, επιλέξαμε τις υψηλότερες προδιαγραφές παγκοσμίως και τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, επειδή ακριβώς θεωρούμε την προστασία του περιβάλλοντος αδιαπραγμάτευτη αξία. Συνοψίζω:

  • Υιοθετήσαμε τις αρχές της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφανείας.
  • Επενδύσαμε στην αποκατάσταση της Ολυμπιάδας πριν καν ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας.
  • Δημιουργήσαμε το πιο εκτεταμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης στην Ευρώπη, με 320 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου, 4 εκ. ευρώ κόστος εγκατάστασης των σταθμών, 2 εκ. ευρώ ετήσιο κόστος λειτουργίας και ανάρτηση όλων των δεδομένων στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα αποτελεί από μόνο του τεράστια επένδυση. Αποτελεί επίσης πρότυπο επιχειρηματικής ηθικής και δράσης που δεν περιορίζεται, όπως προείπα, στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Σημεία αναφοράς είναι επίσης το IS014001 του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης των εργασιών μας, η δέσμευσή μας για πλήρη απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης στη ΒΑ Χαλκιδική και η επένδυση σε δικά μας φυτώρια, που αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή μας στην παράλληλη αποκατάσταση. Αυτό σημαίνει απλά: δάσος βρίσκουμε, δάσος αφήνουμε.

ΕΡ.: Και πώς αντικατοπτρίζεται η δική σας προσέγγιση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην καθημερινότητα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής Ποιο έργο θα χαρακτηρίζατε καθρέφτη του Προγράμματος ΕΚΕ της Ελληνικός Χρυσός;

ΑΠ.: Συμπόρευση και συνεισφορά. Αυτό είναι το πνεύμα, συνεχίζοντας μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων. Όπως προείπα: να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι. Αυτό σημαίνει συμβολή στην καταπολέμηση φτώχειας και ανεργίας. Σημαίνει συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό είμαστε δίπλα σε κάθε ανάγκη των κατοίκων της περιοχής, μέσα από τη στήριξη δράσεων και δομών υγείας, παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, που σημειωτέον δεν απευθύνονται μόνο σε όσους μας συμπαθούν, αλλά στους πάντες χωρίς διακρίσεις. Δημιουργούμε ευκαιρίες και ενισχύουμε προσπάθειες τοπικών φορέων, για ανάδειξη πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της περιοχής, για βελτίωση δομών και υπηρεσιών και για προώθηση σημαντικών έργων υποδομής. Δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη των επαγγελματιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παράλληλα με την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Συμβάλλουμε ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και στην υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Θερινής Απασχόλησης : Πάνω από 300 φοιτητές, από τον Δήμο Αριστοτέλη, εργάζονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας κάθε καλοκαίρι, με σαφές διττό όφελος, λαμβάνοντας υπόψη την επιπλέον οικονομική ανάταση στην περιοχή. Παράλληλα, συνεχίζουμε το Πρόγραμμα Ανοιχτών Θυρών, έχοντας ήδη ξεναγήσει στις μεταλλευτικές μας εγκαταστάσεις πάνω από 6.000 επισκέπτες. Την εμπιστοσύνη δεν την εκβιάζουμε. Τη διεκδικούμε στην πράξη. Προσπαθούμε να την εμπνέουμε, με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα.

ΕΡ.: Ποιο είναι το στίγμα των μελλοντικών σας δράσεων Ποιος ο προσανατολισμός σας για το μέλλον;

ΑΠ.: Το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει! Είμαστε θιασώτες της πλουραλιστικής ανάπτυξης στον τόπο μας. Με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα, που θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται παράλληλα με την μεταλλευτική ανάπτυξη, και με τη δική μας στήριξη. Ενισχύουμε τον εναλλακτικό και τον θεματικό τουρισμό, συμβάλλουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και στην ένταξη του ορεινού όγκου στον τουριστικό χάρτη. Είναι ήδη ορατή η τεράστια αύξηση της ζήτησης, τόσο στην παράκτια όσο και στην ορεινή ζώνη. Ενδεικτικό το παράδειγμα της Αρναίας και του βραβευμένου δικτύου αριστοτελικών διαδρομών, που αποτελεί ορόσημο της αγαστής συνεργασίας με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.

ΕΡ.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στην εξέλιξη της επένδυσής σας;

ΑΠ.: Να γίνει η Χαλκιδική σημαιοφόρος της βιώσιμης ανάπτυξης σε μια πορεία οριστικής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Και παγκοσμίως γνωστή, ως η μόνη περιοχή με δύο παράλληλες βαριές βιομηχανίες. Τον τουρισμό και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που τόσα χρόνια συζητάμε στην Ελλάδα, ως συνταγή ενίσχυσης του διεθνούς οικονομικού status της χώρας… Είναι ένα στοίχημα που προσπαθούμε να κερδίζουμε καθημερινά, μέσω επιλογών, αποφάσεων και δράσεων, που θέτουν ως βασικές παραμέτρους της επένδυσής μας τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ_ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, 05/11/2017]