Η ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πυκνά σύννεφα διαγράφονται στον ορίζοντα της Ελληνικός Χρυσός, μετά τις τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η μητρική καναδική εταιρεία Eldorado Gold προσανατολίζεται σε ριζική αλλαγή του επενδυτικού της πλάνου στην Ελλάδα. Όπως τονίζεται, η αδυναμία εξεύρεσης λύσης από κοινού μεταξύ της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την αδειοδότηση του έργου στις Σκουριές και η έμμεση διασύνδεση του με τη διαιτησία, που είναι σε εξέλιξη, φαίνεται πως οδηγούν σε ανατροπή του μέχρι πρότινος επενδυτικού σχεδιασμού της Eldorado Gold.

Όπως επιπλέον επισημαίνεται, η διελκυστίνδα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας ανοίγει τον δρόμο για να ευνοηθούν άλλες αγορές, μεταξύ αυτών και η Τουρκία. Να σημειωθεί πως η Eldorado Gold το 2017 είχε επενδύσει πάνω από 150 εκατ. δολ. στην περιοχή της Χαλκιδικής, δίνοντας έμφαση στο έργο της Ολυμπιάδας, το οποίο και ολοκληρώθηκε. Για το 2018 είχε προϋπολογίσει να δαπανήσει άνω των 300 εκατ. δολ. για την υλοποίηση του έργου στις Σκουριές, καθώς και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα περιοριστεί κατά πολύ και θα συρρικνωθεί στο ελάχιστο, από 50 έως 100 εκατ. ευρώ.

Αυτό που διαμηνύουν από τον Καναδά είναι ο περιορισμός κόστους στη δραστηριότητα της Ελλάδας, διάθεση κεφαλαίων απλής συντήρησης των υπαρχόντων έργων και καμία αναπτυξιακή προοπτική. Μόνη εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει το έργο στο Στρατώνι, όπου πρόσφατα έγιναν νέες γεωτρήσεις με την προοπτική επέκτασης του χρονικού ορίζοντα του κοιτάσματος, με θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, αυτή η ανατροπή της απώλειας των 200 και πλέον εκατ. ευρώ από την Ελλάδα θα ανοίξει τον δρόμο για να διοχετευθούν σε άλλες αγορές, με την Τουρκία να αποκτά προβάδισμα, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις για ανάγκη επιπλέον εξορύξεων και ερευνών στην περιοχή Kisladag.

Η Ελλάδα, στο μεταξύ, από το τέλος Νοεμβρίου θα μετρά 500 νέους απολυμένους λόγω του παγώματος του έργου στις Σκουριές, ενώ το μέλλον και των υπολοίπων εργαζομένων της εταιρείας διαγράφεται πλέον δυσοίωνο, μια και η Ελληνικός Χρυσός έχει απόλυτη ανάγκη τη ρευστότητα που της παρέχει η μητρική καναδική εταιρεία για να μπορεί να σταθεί και να προχωρήσει με αναπτυξιακό ρυθμό.

Όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απασχολήσουν το διοικητικό συμβούλιο της Eldorado Gold, η σύγκληση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά. Για τον σκοπό αυτό έχει ζητηθεί η πλήρης ενημέρωση από τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής αναφορικά με την πορεία της εταιρείας αλλά και την προοπτική που προσφέρει n Ελλάδα στους διεθνείς επενδυτές.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 28/11/2017]