ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Μπορεί η επικαιρότητα να έχει στραφεί τα τελευταία 24ωρα στην υπόθεση Κουφοντίνα, όμως οι εξελίξεις στην οικονομία τρέχουν και τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η Κομισιόν στη φθινοπωρινή της έκθεση αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και τις υποβάθμισε για την Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη θα είναι άνω του 2,2%, ενώ για τη χώρα μας προσγειώνει τον στόχο στο 1,6% από 2,1% που προέβλεπε την περασμένη άνοιξη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ περνάει για άλλη μία φορά κάτω από τον πήχυ. Ο πρωθυπουργός, που εμφανιζόταν μέχρι πρότινος σίγουρος για ανάπτυξη 2% φέτος, πλέον αρχίζει να λέει ότι κάπου εκεί κοντά θα φτάσουμε, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εάν πιάσουμε 1,5% θα πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά. Στην πιο θετική συγκυρία για όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, με τις διεθνείς αγορές να έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις τιμές του πετρελαίου προσγειωμένες, η Ελλάδα βρίσκεται στον βάλτο της ύφεσης και της στασιμότητας.

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ χάνονται εν μέσω υπερφορολόγησης και διόγκωσης του κομματικού κράτους. Στο Μαξίμου δεν ανησυχούν. Από τη στιγμή που υπογράφουν τα πάντα στους δανειστές και οι μισθοί στο Δημόσιο πέφτουν δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία ούτε αγχώνονται που χάνουν διαρκώς τους στόχους της ανάπτυξης. Αντιθέτως, συμπεριφέρονται αλαζονικά. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υποστήριζε ότι το επόμενο πρόβλημα της Ελλάδας θα είναι το πώς θα απορροφήσει τον όγκο των επενδύσεων, πρέπει πρώτα να σφραγίζει την πόρτα εξόδου επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ εκτιμούν ότι για να επιστρέψει η χώρα στα επίπεδα προ κρίσης θα απαιτηθούν επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει και όσους ακόμη θέλουν να επενδύσουν. Για παράδειγμα οι επενδύσεις στο Ελληνικό και τις Σκουριές, που σήμερα καρκινοβατούν, μπορούν να κινητοποιήσουν κεφάλαια ύψους 1 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή to 1 8 των απαιτούμενων επενδύσεων για να γυρίσουμε στο 2008.

ΟΜΩΣ στο Μαξίμου ούτε ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις ούτε μπορούν να ενεργοποιήσουν επιχειρηματικά σχέδια. Ο Τσίπρας πήγε στην Ουάσιγκτον υποτίθεται για να πετύχει επενδυτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και έφυγε ως αγοραστής συστημάτων για τα F 16 ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα μένει διαρκώς πίσω αλλά στο Μαξίμου πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους που βρίσκονται ακόμη στην καρέκλα τους…

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, του Πάνου Αμυρά, 11/11/2017]