ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στην πιο σημαντική εκκρεμότητα της ενεργειακής διαπραγμάτευσης, αυτή της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είχε κάνει λόγο για συμφωνία με την Κομισιόν στο 70%.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας μέχρι σήμερα, οι διαβουλεύσεις με την Επιτροπή έχουν συνεχιστεί και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει νέα σημαντική πρόοδος. Όπως μάλιστα ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, “οι συζητήσεις με την DGCOMP συνεχίζονται και σύντομα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό”.

Τι έχει συμβεί και ποια είναι η πρόοδος που καταγράφεται; Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Κομισιόν έχει δεχθεί το μεγαλύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης και έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την πρόταση πώλησης των δύο μονάδων του Αμύνταιου, ύψους 600 MW.

Η αντιπρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται αφορά στις 2 μονάδες (την 3η και την 4η) της Μεγαλόπολης, για τις οποίες ωστόσο είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τη ΔΕΗ που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε προσπάθεια συμβιβασμού με πρόταση να πωληθεί μόνο η μονάδα 3, η οποία είναι και η παλαιότερη εκ των δύο, και να διατηρήσει η ΔΕΗ στο δυναμικό της την μονάδα 4, που είναι πιο σύγχρονη και αποδοτική.

Η πρόταση αυτή ωστόσο προσέκρουσε στο επιχείρημα της DGCOMP ότι δεν πληρούνται οι όροι της συμφωνίας. Έτσι παρά την αντίδραση, κυρίως της ΔΕΗ, φαίνεται ότι οδηγούμαστε – εκτός απροόπτου –  στην ένταξη και των 2 μονάδων της Μεγαλόπολης στο προς πώληση πακέτο. Εδώ βεβαίως η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις τοπικές αντιδράσεις που αναμένονται έντονες. Ήδη τα τοπικά σωματεία της ΔΕΗ βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση (οι πληροφορίες ότι συζητείται η πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης έχουν διαρρεύσει εδώ και αρκετό διάστημα) ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις τοπικών βουλευτών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι επίσημες ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν ακόμη και εντός της εβδομάδας (κάποιες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για μεθαύριο ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια Μάρος Σέφκοβιτς).

Εξελίξεις, τέλος, αναμένονται και σε σχέση με τις μονάδες του Αμύνταιου για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κινεζικό ενεργειακό όμιλο σε συνεργασία με Έλληνα εταίρο. Κατά τις διαβουλεύσεις, το θέμα τέθηκε και κατά πληροφορίες η Κομισιόν δε φαίνεται να εκφράζει αντιρρήσεις για την παράταση του χρόνου ζωής των συγκεκριμένων εργοστασίων (κλείνουν για περιβαλλοντικούς λόγους) αρκεί να γίνουν σημαντικές επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης που θα διασφαλίζουν την μεγαλύτερη απόδοση και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Το πράσινο φως από την Κομισιόν, που σύμφωνα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση δε συνδέεται με τις πωλήσεις μονάδων – ανοίγει το δρόμο για την ελληνοκινεζική συνεργασία στον τομέα του λιγνίτη.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 7/11/2017]