ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Έμμεσες αιχμές σε βάρος της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου του Αμυνταίου αφήνει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τον περασμένο Ιούνιο για τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών της καταστροφής.

Ο κ. Σταθάκης έδωσε στη δημοσιότητα τα κύρια σημεία του πορίσματος, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδουν τα αίτια σε γεωλογικά φαινόμενα. Ωστόσο, οι επιστήμονες της ομάδας που όρισε το υπουργείο υπαινίσσονται ευθύνες στην παρακολούθηση των φαινομένων από τους αρμόδιους της ΔΕΗ και των ειδικών που είχε επιλέξει για τον σκοπό αυτό: «Η ύπαρξη των παραγόντων ήταν υπό συνεχή διερεύνηση, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης αυτών».

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που προκάλεσαν την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου; Το πόρισμα της επιτροπής τους παραθέτει:

  • Η παρουσία στρώσεων υλικών με χαμηλή αντοχή εντός των γεωλογικών σχηματισμών που περιβάλλουν το κοίτασμα του λιγνίτη.
  • Η παρουσία ρηγμάτων που καθόρισαν μερικώς και χωρίς να ενεργοποιηθούν τη γεωμετρία της κατολίσθησης.
  • Η παρουσία υπόγειων υδροφορέων κάτω από το δάπεδο του ορυχείου.
  • Η τμηματική ανάπτυξη υδατικών πιέσεων από την εισροή υδάτων στα ρήγματα και τις ρωγμές του περιβάλλοντος του ορυχείου. Τα συγκεκριμένα ύδατα προέρχονται κυρίως από τον επιφανειακό υδροφορέα, αλλά και δευτερευόντως από τα όμβρια ύδατα.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, 09/11/2017]