ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στα μέσα Ιουλίου φέτος εκδόθηκε και κυκλοφορήθηκε το νέο βιβλίο του Εκδότη-Διευθυντή του περιοδικού “ΑΡΝΑΙΑ” με τον τίτλο: «Το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Αρναίας. Η υπεραιωνόβια επιβλητική παρουσία-δεσποτεία του στο ομώνυμο άλσος. (Από το ξύλινο παράπηγμα του 1880 στο πέτρινο περικαλλές οικοδόμημα του 1903-1904)»,με 87 σελίδες (διαστ. 23,5Χ16,5) σε 300 αντίτυπα και με τη χορηγία (700 ευρώ) του Αρναιώτη δικηγόρου κ. Αστερίου Γ. Ζωγράφου, πρώην Δημάρχου Αρναίας και Νομάρχη Χαλκιδικής και τώρα Δημάρχου Πολυγύρου, στη μνήμη της μητέρας του Άννας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου (σελ. 7-8) και περιέχει στην αρχή Εισαγωγικό Σημείωμα του συγγραφέα (σελ. 9-10), στη συνέχεια σε επτά (7) κεφάλαια (σελ. 13-48) τις πρώτες πανηγυρικές Ακολουθίες της Αγίας Παρασκευής και το ξύλινο παράπηγμα, τις πρώτες ενέργειες για τη νέα οικοδομή, τη θεμελίωση και την κατασκευή της τοιχοποιϊας και του κωδωνοστασίου, την κατασκευή της σκεπής, του θόλου και του τέμπλου, τις εικόνες του τέμπλου και άλλες φορητές εικόνες, την αποπεράτωση, τον εξωραϊσμό και τα εγκαίνια και την αναγραφή των ονομάτων των «υπέρ πατρίδος» πεσόντων Αρναιωτών με τις απαιτούμενες υποσημειώσεις, δυο παραρτήματα [Α΄. 1. Τα παρουσιαζόμενα Έγγραφα (1895-1928), 2. Ο Κατάλογος των συνδρομητών του εξωκκλησίου (1912) και 3. Η σελ. 433 του Κώδικα «Κατάστιχον της Εκκλησίας “ο Άγιος Στέφανος” και των Ελληνικών σχολείων Λιαρίγκοβης, και Β΄. 1. Δημοσιεύματα Εφημερίδων και Περιοδικών για το εξωκκλήσι και τα Εξώφυλλα του περιοδικού “ΑΡΝΑΙΑ” με το ξύλινο παράπηγμα και το πέτρινο οικοδόμημα του εξωκκλησίου και /2 εξώφυλλο του βιβλίου Μάνου (Μανασσή) Γ. Μανασσή, Χρονικό Κατοχής Αρναίας 1941-1944 και στοιχεία από τη ζωή της, Αθήνα 2000 και 2001] (σελ. 49-77) και τέλος Βιβλιογραφία (Πηγές και Βοηθήματα), έργα του συγγραφέα και βιογραφικό Σημείωμα του συγγραφέα (79-87). Το εκδοθέν βιβλίο είναι ένατο στη σειρά των εκδοθέντων βιβλίων του συγγραφέα. Τα εξώφυλλα κοσμούνται με τις φωτογραφίες του παραπήγματος και του πέτρινου κτίσματος (α΄) και την εικόνα της Αγίας Παρασκευής (β΄).

Το βιβλίο τυπώθηκε στο τυπογραφείο “ΜΕΛΙΣΣΑ” της Αδελφότητας “ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ” στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του «στους ευσεβείς και φιλάγιους συντελεστές της ανοικοδόμησης του Ιερού Εξωκκλησίου της αθληφόρου και μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής Αρναίας».

Το βιβλίο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ για την ενίσχυση του Γηροκομείου Αρναίας από τον συγγραφέα. Αρκετά (περίπου 100) διατέθηκαν κατά το διήμερο της πανήγυρης της Αγίας Παρασκευής στον χώρο του εξωκκλησίου και άλλα θα διατεθούν ομαδικά κατά τις παρουσιάσεις του βιβλίου, που προβλέπεται να γίνουν με πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεώς μας (στην Αρναία) και του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” (στη Θεσσαλονίκη) σε ημερομηνίες, που θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikipost.gr, 13/11/2017]