ΤΟ ΔΝΤ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο πλέον κρίσιμο σημείο βρίσκονται τόσο η ελληνική οικονομία όσο και η κυβέρνηση. Η γ’ αξιολόγηση, που πρακτικά ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρείται καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης. Βασική παράμετρος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση κυριαρχεί αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν θα προκύψει κανένα εμπόδιο που θα φέρει καθυστερήσεις Έχει αποσπάσει άλλωστε τη δέσμευση όλων των δανειστών ότι σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση όλα θα τρέξουν γρήγορα. Στο κυβερνητικό επιτελείο μάλιστα, με φόντο και τα πρώτα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχουν στο τραπέζι δυο σενάρια.

Εκλογές… στην ώρα τους

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι οι κάλπες να σταθούν το 2019, στη λήξη της τετραετίας. Η κυβέρνηση κλείνοντας την αξιολόγησέ θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να συνεχιστεί η ανάπτυξη και να μπουν στέρεες βάσεις για έξοδο από τα πολυετή μνημόνια. Υπάρχουν, δηλαδή, οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί ένα success story που θα την βοηθήσει και πολιτικά. Κρίσιμο σημείο είναι ότι στο εξωτερικό πάμε καλά, και αυτό φαίνεται από τις επαφές του πρωθυπουργού (επίσκεψη στις ΗΠΑ, έλευση του Μακρόν στην Ελλάδα…).

Μπορεί και περνά αυτά που ζητούν

Οι ξένοι, μάλιστα, θεωρούν τον πρωθυπουργό άνθρωπο που μπορεί και περνά αυτά που ζητούν. Τους δίνει χώρο, δηλαδή, στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν και αυτοί ως αντάλλαγμα του δίνουν πολύτιμο χρόνο. Με τους ξένους, λοιπόν, να θέλουν τον Τσίπρα στο τιμόνι της χώρας, καθώς υλοποιεί και εφαρμόζει το πρόγραμμα, φαίνεται στο επιτελείο ότι οι εκλογές του 2019 μπορούν να γίνουν… στην ώρα τους. Ακόμα και αν τότε έρθουν πρώτα οι ευρωεκλογές για το ξέσπασμα των ψηφοφόρων, όπως λένε πρόσωπα της κυβέρνησης, και μετά, με τον αέρα της ανάπτυξης και της εξόδου από το μνημόνιο, να πάει σε βουλευτικές.

Εκλογές μέσα στο 2018

Σε περίπτωση που τα έσοδα δεν πάνε όπως έχουν υπολογιστεί και προκύψει δημοσιονομικό κενό το 2018, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και παρατηρούν στενά την πορεία του προϋπολογισμού. Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι συγκεκριμένοι, ενώ το τρίμηνο που ήδη διανύουμε είναι σημαντικό για το 2018. Ένα «δυνατό» σε ρυθμούς ανάπτυξης τέταρτο τρίμηνο μπορεί να δώσει ώθηση στο επόμενο έτος, ώστε να πιαστούν και οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Αν αυτά δεν έρθουν, τότε δεν αποκλείεται να έρθουν νωρίτερα τα ήδη ψηφισμένα μέτρα του 2019 και του 2020 που αφορούν σε μειώσεις συντάξεων (μέσω της προσωπικής διαφοράς) και του αφορολόγητου ορίου.

Θέλουν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος

Αυτές τις περικοπές δεν θέλει να αντιμετωπίσει, ωστόσο, π κυβέρνηση και υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο εκλογών το 2018, αν τα πράγματα δεν πάνε με βάση τον σχεδιασμό.

Σκοπός, φυσικά, να αποφύγουν το πολιτικό κόστος που θα έχει μια εφαρμογή των μέτρων χωρίς να έρθει κανένα αντίμετρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, στην κυβέρνηση έχουν αλλάξει ρητορική και για τις επενδύσεις και πραγματοποιούν επαφές σε κάθε επίπεδο με διεθνείς επενδυτές. Η εικόνα που έχει παρουσιάσει η χώρα στο μέτωπο των επενδύσεων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Οι Σκουριές, το Ελληνικό, η Αφάντου στη Ρόδο είναι κάποια παραδείγματα που δείχνουν στην επενδυτική κοινότητα ότι στην Ελλάδα δεν προχωρούν κάποια πράγματα. Επενδύσεις, ανάπτυξη και πλεονάσματα είναι αυτά που θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών. Γι’ αυτό και όλοι, πλέον, αναμένουν το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα έσοδα. Ο χρόνος των εκλογών περνά από την πορεία της οικονομίας.

 

[ΠΗΓΗ: ΑΞΙΑ, 20/10/2017]