ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η IMERYS ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ

“Η εταιρεία μας δεν είναι ευρέως τόσο γνωστή, επειδή τα προϊόντα της δεν είναι άμεσα ορατά” σημείωσε, χθες, σε δημοσιογραφική συνάντηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου Gilles Michel. Ο 61χρονος μάνατζερ με καταγωγή από την Μασσαλία, για πρώτη φορά, μετά την εξαγορά -το 2014- της S&B από τον γαλλικό όμιλο, “άνοιξε τα χαρτιά του” σχετικά με τη δραστηριότητά και το αποτύπωμα του γαλλικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της S&B, βρέθηκε αντιμέτωπος με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απειλή εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο, “όλα αυτά είναι πίσω μας. Νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται, πια, σε μονοπάτι ανάπτυξης” σημείωσε.

“Τα τελευταία δυο χρόνια εξακολουθήσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα έγιναν σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα και η απόφασή μας αποτελούσε μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν στην οικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη” τόνισε.

Ποια είναι όμως η Imerys;

Ο όμιλος πέρυσι εμφάνισε κύκλο εργασιών 4,1 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 582,1 εκατ. ευρώ. Αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στα εξειδικευμένα ορυκτά προϊόντα, με τον “σκληρό πυρήνα” της δραστηριότητάς του να αφορά την κατεργασία ορυκτών πόρων (άργιλος, μπεντονίτης, διατομίτης, καολίνης κτλ), την υλοποίηση βιομηχανικών συνταγών (π.χ. κεραμικά σώματα) και την παραγωγή συνθετικών ορυκτών (π.χ. συνθετικός γραφίτης).

Η Imerys κατέχει πρωταγωνιστική θέση, παγκοσμίως, στα κεραμικά σώματα για είδη υγιεινής, στα αγώγια πρόσθετα, όπως ο γραφίτης και ο άνθρακας, στον βολλαστονίτη και την τάλκη που χρησιμοποιούνται στα χρώματα, στα τετηγμένη ορυκτά (με χρήση για λειαντικά), στην τάλκη με χρήση στο χώρο της αισθητικής και στον περλίτη και τον διατομίτη που χρησιμοποιείται στη διήθηση. Στη Γαλλία η Imerys είναι Νο 1 στα κεραμίδια από άργιλο.

έσω του κλάδου ενεργειακών λύσεων και εξειδικευμένων προϊόντων, ο γαλλικός όμιλος δημιουργεί ορυκτές λύσεις που χρησιμοποιούνται στην χαρτοποιία (ανθρακικά άλατα), στις βιομηχανίες υψηλών θερμοκρασιών (μονολιθικά πυρίμαχα) και στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (κεραμικά σφαιρίδια).

Ο γαλλικός κολοσσός έχει αναπτύξει προϊόντα ταλκ που αναπτύχθηκαν για εφαρμογές πολυμερών ιδίως για την αυτοκινητοβιομηχανία, ο γραφίτης και ο άνθρακας χρησιμοποιούνται στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου για κινητές ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ οι λύσεις διήθησης που παρέχει, με βάση τον περλίτη και τον διατομίτη, επιτρέπει στους παραγωγούς κρασιού να βελτιστοποιήσουν κρίσιμα στάδια της παραγωγής τους. Έχει ακόμη αναπτύξει ένα νέο κεραμικό προϊόν για την παραγωγή λεπτότερων και ελαφρύτερων ειδών υγιεινής.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Imerys στην Ελλάδα, που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, συνεισφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από 120 εκατομμύρια σε συνάλλαγμα, έχοντας δημιουργήσει περίπου 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Εμφανίζει κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ, εξάγει το 80% των προϊόντων της, επενδύει, ετησίως, 18 εκατ. ευρώ, διαθέτει ένα κέντρο τεχνολογίας και τρία εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, Κατεργάζεται τεσσάρων ειδών βιομηχανικά ορυκτά και μεταλλεύματα (μπεντονίτη, περλίτη, ανθρακικό ασβέστιο, βωξίτη), διαθέτει 21 επιφανειακά και υπόγεια μεταλλεία-ορυχεία, έξι εγκαταστάσεις κατεργασίας και συνεργάζεται με έξι λιμάνια φόρτωσης.

Το 2014 η Imerys εξαγόρασε την S&B- που διέθετε παρουσία σε 22 χώρες- γεγονός που σηματοδότησε την είσοδο (με 5%) της οικογένειας Κυριακόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής εταιρείας.

Η S&B ήταν ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών με παρουσία σε 22 χώρες παγκοσμίως και ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο ορυκτών πόρων.

Όπως ανέφερε ο Michel, σήμερα, η Imerys Greece (πρώην S&B Greece) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως “αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο”. Το σύνολο σχεδόν των προϊόντων της εταιρείας εξάγεται.

Ο γαλλικός κολοσσός έχει ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Φωκίδα και στη Μήλο.

Μέσω της εξαγοράς της Kerneos (ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο), η Imerys κατέχει την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και εμπορία βωξίτη με ένα μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων παραχωρήσεων στην κεντρική Ελλάδα. Η Kerneos αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρώπη, εξάγοντας σχεδόν το 45% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, “υποστηρίζοντας την ελληνική βιομηχανία και την εγχώρια μεταλλουργία αλουμινίου”.

Το 2016 η Kerneos, που διαθέτει αξία 880 εκατ. ευρώ, εμφάνισε έσοδα 417 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (ebitda) 99 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο γαλλικός κολοσσός συμμετέχει στα Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας Α.Ε., στην Καβάλα, που αποτελεί σημαντικό παραγωγό ανθρακικού ασβεστίου, εξάγοντας σχεδόν το 70% της παραγωγής του.

Η Imerys διαθέτει φυτώρια με ετήσια παραγωγή 25.000 φυτών στην Μήλο και 30.000 φυτών στην Φωκίδα όπου αναπαράγει τοπικά, ενδημικά και σπάνια φυτά.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 5/10/2017]