ΒLOOMBERG: ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Bloomberg: Οι επενδύσεις λείπουν από τη συνταγή για την ελληνική οικονομία

Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική τραγωδία περιμένει ακόμη την τελευταία πράξη αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «Οι επενδύσεις είναι το συστατικό που λείπει την ώρα που η Ελλάδα αναδομεί την οικονομία της».

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος Marcus Bensasson, αν και υπάρχει καλό μομέντουμ σε σειρά από κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο ή η βιομηχανικό παραγωγή, λείπουν οι επενδύσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος παραμένει υψηλό σε μία χώρα που η ανεργία είναι ακόμη πάνω από το 21%, αν και ακολουθεί πτωτική πορεία εδώ και μία τετραετία. Για να πέσει κάτω από 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί οι επενδύσεις να σημειώσουν αύξηση 8% (κατά μέσο όρο) για τα επόμενα χρόνια» αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τον οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδας, Νικόλα Μαγγίνα.

«Δεν μπορεί να έχει κανείς ανάπτυξη με διάρκεια χωρίς επενδύσεις» εξηγεί ο κ. Μαγγίνας, ο οποίος τονίζει πως μέχρι στιγμής οι προσλήψεις κυρίως εστιάζονται σε τομείς, όπως ο τουρισμός, «που δεν βελτιώνουν την παραγωγικότητα».

Όπως αναφέρει το διεθνές μέσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει πως η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην σταθερότητα της χώρας θα ανοίξει τις πόρτες στις επενδύσεις αλλά «οι αποδείξεις γι’ αυτό είναι σχεδόν μηδαμινές».

Συνεχίζοντας, το άρθρο μιλά για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το πρώτο εξάμηνο, αύξηση για 11ο συνεχόμενο μήνα της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και για αύξηση της κατανάλωσης και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά οι δημόσιοι καυγάδες γύρω από κάποιες “high profile επενδύσεις” (εννοεί το Ελληνικό και τις Σκουριές) εμπόδισαν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να τα αναδείξει αυτά ως την αφετηρία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης».

«Οι επενδύσεις είναι το πιο ευάλωτο συστατικό της ανάπτυξης στην αβεβαιότητα. Υπάρχουν αρκετές επενδύσεις από το 2015 και το 2016 που θα μπορούσαν να δώσουν ένα “ριμπάουντ”. Το δύσκολο είναι να τη διατηρήσεις» (σ.σ.: την ανάπτυξη), επισημαίνει ο κ. Μαγγίνας.

 

[ΠΗΓΗ: ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ, 17/10/2017]