ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΤΟ DOCUMENTO

Στο Βαξεβανικό DOCUMENTO και στον Δημήτρη Χατζηνικόλα έδωσε συνέντευξη ο Υπουργός ΠΕΝ κος Σταθάκης και το πρώτο θέμα που προβάλλεται στην συνέντευξη είναι η υπόθεση της Eldorado. Ας δούμε τις ερωτήσεις και το τι απάντησε ο υπουργός:

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε από το θέμα της μεταλλουργίας στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Έχετε παραπέμψει την υπόθεση στη διαιτησία και δηλώσατε ότι θα σεβαστείτε την όποια απόφαση. Σας ρωτώ ευθέως, παραμένει αιτία ακύρωσης της επένδυσης η μη καθετοποίηση της, δηλαδή το θέμα της παραγωγής καθαρών μετάλλων στη χώρα μας, ή υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε την εξαγωγή συμπυκνωμάτων προς επεξεργασία, εν αναμονή και της απόφασης της διαιτησίας;

Σταθάκης: Εμείς ήμασταν σαφείς και γι’ αυτό προσφύγαμε στη διαιτησία. Η σύμβαση είναι πολύ συγκεκριμένη και σαφής: το αποτέλεσμα όλης της εξορυκτικής διαδικασίας πρέπει να είναι η παραγωγή μετάλλων στην Ελλάδα και ειδικά καθαρών μετάλλων. Συνεπώς το αντικείμενο της διαιτησίας είναι αυτό και αυτό επιβάλλει να κάνουμε το δημόσιο συμφέρον, γι’ αυτό προσφύγαμε στη διαιτησία προκειμένου το επενδυτικό σχέδιο να είναι πλήρως ολοκληρωμένο με τα δύο ορυχεία και τη μονάδα μεταλλουργίας. θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα και να γνωρίζουν όλες οι πλευρές την πιστή τήρηση της σύμβασης. Όλοι οι άλλοι τρόποι, είτε διαδοχικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη για πιθανές διαφωνίες ανάμεσα στο δημόσιο και στην εταιρεία είτε άτυποι τεχνικοί διάλογοι, δεν αποτελούσαν έγκυρο τρόπο επίλυσης των θεμάτων της σύμβασης.

Δημοσιογράφος: Αν κατάλαβα καλά, από πλευράς της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα αλλαγής του επενδυτικού σχεδίου.

Σταθάκης: Όχι, τίθεται θέμα τήρησης του επενδυτικού σχεδίου με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που εκ πορεύονται από τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Δημοσιογράφος: Μένοντας στο συγκεκριμένο θέμα, θα σας ρωτήσω αν τελικά οι επενδύσεις είναι πανάκεια, αν όλες οι επενδύσεις είναι καλές Μήπως στη συγκεκριμένα επέκταση της επένδυσης στις Σκουριές είμαστε δέσμιοι τραγικών λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων που δέχθηκαν μια δραστηριότητα καταστροφής για το περιβάλλον σε μια περιοχή με έντονη τουριστική ανάπτυξη και πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή κι εσείς απλώς διαχειρίζεστε τον χρόνο;

Σταθάκης: Επειδή όλα τα πράγματα γίνονται με συντεταγμένο τρόπο και με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες και συμβάσεις, εμείς επιμένουμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση πρέπει να τηρεί τους ύψιστους περιβαλλοντικούς όρους, άρα κάθε επιμέρους δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε διαρκή περιβαλλοντική αδειοδότηση και επιτήρηση και ταυτόχρονα να τηρεί τη βασική της υπόσταση που είναι η καθετοποίηση. Εμείς επιμένουμε ότι η συνέχεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης απέναντι στη συγκεκριμένη σύμβαση πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά και ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα. Από καμία πλευρά δεν έχει υπάρξει καταγγελία της σύμβασης, άρα νομίζω ότι ο μόνος δρόμος ήταν η τήρησή της με αυστηρότατους όρους και η διαιτησία, η οποία θα επιλύσει τα θέματα για τα οποία δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι αυτήν τη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Σας ρωτώ γιατί στο παρελθόν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Σας θυμίζω την αποχώρηση της TVX Ελλάς τον Δεκέμβριο του2003 έπειτα από απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη χρήση κυανίου σε ανάλογες δραστηριότητες. Δεκατρία χρόνια μετά φαίνεται να βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, με θέμα αυτήν τη φορά τη μέθοδο ακαριαίας τήξης.

Σταθάκης: Η συμφωνία είναι σαφής. Οι προηγούμενοι απέτυχαν, όπως είπατε, στη μεταλλουργία. Εφόσον και πάλι οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει στη βασική μέθοδο έπρεπε να πάμε στη διαιτησία και εμείς δεσμευόμαστε να δεχθούμε το όποιο αποτέλεσμά της.

Σχόλιο μπλογκ: Απ΄ ότι καταλάβατε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά κόμματα… Ένας του κου Σταθάκη, που επιθυμεί διακαώς την καθετοποίηση της παραγωγής, ένας της Ιγγλέζη που φέτος δεν επιθυμεί την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας (αλλά προ-πέρυσι ούτε να την έβλεπε), τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής που δηλώνει «Ή Εμείς ή Αυτοί»!….

Ποιόν να πιστέψουμε;;;