«ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»: ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ELDORADO

Βλαπτική για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά στον τομέα των επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα εν γένει είναι η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Eldorado Gold, υπογραμμίζει η Ώρα Αποφάσεων. Παράλληλα, τονίζει η Κυβέρνηση όφειλε και οφείλει, έστω και τώρα, να προσλάβει σοβαρές και αξιόπιστες εταιρίες-συμβούλους με διεθνή εμπειρία (Project Management), που θα μπορούν να παρακολουθούν την εκτέλεση των συμβάσεων και να παρέχουν υπεύθυνες συμβουλές προς αυτήν, απέναντι σε κάθε Eldorado Gold, Fraport κλπ.

Η Ώρα Αποφάσεων επισημαίνει ακόμα ότι η παραμονή της Eldorado Gold στην Ελλάδα και η επέκταση των επενδύσεών της είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων. Η σωστή και αξιόπιστη παρακολούθηση της υλοποίησης της σύμβασης είναι ο μόνος τρόπος να πάψουν οι βλαπτικές αντεγκλήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Καναδικής Εταιρίας Eldorado Gold για τους λόγους της καθυστέρησης στην έκδοση των αδειών, που συνοδεύεται από απειλές αποχώρησης των επενδυτών από τη χώρα, είναι απολύτως βλαπτική για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά στον τομέα των επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα εν γένει.

Η Eldorado Gold έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει στις Σκουριές μια άλλη μέθοδο επεξεργασίας του χρυσού, πιο φιλική στο περιβάλλον και χωρίς κυάνιο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι εκτός από την πανθομολογούμενη εχθρότητα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων οφείλεται στο  γεγονός ότι το Δημόσιο δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία να παρακολουθήσει και να ελέγξει το κατά πόσο η Eldorado Gold συμμορφώνεται με τους όρους της σύμβασης. Και η έλλειψη αυτή οδηγεί σε αυθαίρετες συμπεριφορές.

Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά τις δυνατότητες ενός μόνον Υπουργείου ή την παρακολούθηση μίας μόνο επενδυτικής σύμβασης, αλλά το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων και των συμβάσεων των  αποκρατικοποιήσεων.

Για παράδειγμα, τα πρώτα δείγματα από τη συμπεριφορά της Fraport για την υλοποίηση της σύμβασης της παραχώρησης των αεροδρομίων δεν είναι ενθαρρυντικά

Η Ώρα Αποφάσεων πιστεύει ότι  η Κυβέρνηση όφειλε και οφείλει, έστω και τώρα, να προσλάβει σοβαρές και αξιόπιστες εταιρίες-συμβούλους με διεθνή εμπειρία (Project Management), που θα μπορούν να παρακολουθούν την εκτέλεση των συμβάσεων και να παρέχουν υπεύθυνες συμβουλές προς αυτήν, απέναντι σε κάθε Eldorado Gold, Fraport κλπ. Οι συμβάσεις παραχώρησης θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τον όρο ότι ο ανάδοχος ή ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στο κράτος ένα μέρος της προβλεπόμενης αμοιβής των συμβούλων της κυβέρνησης. Μόνον έτσι το ζήτημα των επενδύσεων θα διέπεται από διαφάνεια και αξιοπιστία.

Θεωρούμε την παραμονή της Eldorado Gold στην Ελλάδα και την επέκταση των επενδύσεών της απαραίτητη για την ανάπτυξη και την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων. Η σωστή και αξιόπιστη παρακολούθηση της υλοποίησης της σύμβασης είναι ο μόνος τρόπος να πάψουν οι βλαπτικές αντεγκλήσεις.

Διαφορετικά η Κυβέρνηση  θα είναι έρμαιο όχι μόνο των ιδεοληψιών της, αλλά και κάθε ανεύθυνου ή τυχάρπαστου συμβούλου και η χώρα θα διασύρεται διεθνώς.»

 

[ΠΗΓΗ: http://www.liberal.gr, 13/9/2017]