ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται το Μαξίμου, η έκθεση της ΕΥ, BaroMed 2017, η χώρα μας αντιμετωπίζεται όπως οι αφρικάνικες έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.

Πέρυσι στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα κινείτο η κυβέρνηση του για τον επόμενο χρόνο. Και φυσικά δεν δικαιώθηκε για κανέναν από τους άξονες. Τότε είχε πει ότι η 2η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ σύντομα. Αντί του Σεπτεμβρίου του 2016 έκλεισε τον Ιούνιο του 2017, αφού πρώτα οι πολίτες επιβαρύνθηκαν με μέτρα περισσότερα των πέντε δισεκατομμυρίων για το 2019 και το 2020.

Είχε υποσχεθεί διευθέτηση του χρέους, κάτι που φυσικά δεν μπήκε καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που δεν έγινε.

Επίσης υποσχέθηκε ότι η χώρα θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι στο μόνο που έπεσε μέσα, όχι ακριβώς, καθώς η ανάπτυξη στο τέλος του έτους θα καταγραφεί όχι στους δείκτες που ονειρεύεται το Μαξίμου. Σε λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ θα προσπαθήσει να αφηγηθεί στους πολίτες το μέλλον όπως ο ίδιος το βλέπει. Και είναι βέβαιο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, πως θα σταθεί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και επίσης θα υποσχεθεί πως το 2018 θα είναι το έτος απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, με την λήξη του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η επίσκεψη στο εργοστάσιο του Παπαστράτου, προκειμένου να δείξει ο ίδιος προσωπικά ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων. Κάτι για το οποίο φυσικά δεν συμφωνούν οι υπουργοί του, αλλά και το κόμμα του. Και ως απόδειξη είναι τα εμπόδια που βάζουν σε ένα σωρό ιδιωτικές επενδύσεις, όπως είναι με τον χρυσό στην Χαλκιδική, την τουριστική αξιοποίηση ενός παραδείσου στην Κέρκυρα, και φυσικά με το Ελληνικό.

Έκθεση κόλαφος

Κι ενώ οι επιτελείς του κ. Τσίπρα ετοιμάζουν τον λόγο του στην ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για ανάπτυξη της οικονομίας κι επενδύσεις, μία έκθεση της ΕΥ, BaroMed 2017, παρουσιάζει ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα βλέπει προοπτικές για την λεκάνη της Μεσογείου, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σημαντικά βήματα για την βελτίωση της οικονομίας, της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας. Κι όπως αναφέρεται στην έκθεση:

«Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία) εξακολουθούν να αποτελούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καθώς αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Μεσογείου και συνδυάζουν ένα ώριμο θεσμικό πλαίσιο με αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Μεταξύ 2011 και 2015 και παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις χώρες βίωσαν οικονομική κρίση, η πλειοψηφία των χωρών αυτών προσέλκυσαν άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) ύψους 406 δια. δολαρίων, ή το 59% του συνόλου, καταγράφοντας αύξηση 16%. Το 45% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της περιοχής θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία».

Παρά την πολύ θετική εικόνα των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι το ίδιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, καθώς από τις 10.660 ΑΞΕ που καταγράφηκαν στην περιοχή την περίοδο 2011 2015, μόλις οι 60 πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας. Η πλειοψηφία των ΑΞΕ στην Ελλάδα προήλθαν από τις ΗΠΑ (15) και την Γερμανία (6). Παράλληλα, οι κλάδοι με τις περισσότερες ΑΞΕ ήταν το λογισμικό (8) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (8). Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από άλλες πρόσφατες έρευνες της ΕΥ, η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά ελάχιστο μερίδιο των επενδύσεων αυτών. Για να καταλάβει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στον χάρτη των επενδύσεων, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, βελτίωση των υποδομών, στροφή προς τις νέες τεχνολογίες, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης και, προπάντων, σταθερό, αλλά και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο».

 

[ΠΗΓΗ: ΑΠΟΨΗ, 02/09/2017]