Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΪ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης, την Πέμπτη το πρωί, πριν ανακοινωθεί η αναβολή της αναστολής των εργασιών στα εργοτάξια της Χαλκιδικής, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Οι Αταίριαστοι», του ΣΚΑΪ, όπου ξεκαθάρισε αρκετά πράγματα σχετικά με την επένδυση.

Ο κος Δημητριάδης επιβεβαίωσε την πρόθεση κυβέρνησης και εταιρείας να έρθουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης των υποέργων της μεγάλης επένδυσης των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Χαλκιδική και το πάγωμα ή όχι της επενδυτικής δραστηριότητας των Καναδών της μητρικής Eldorado Gold.

Ο κος Δημητριάδης δήλωσε κατ’ αρχάς πως ο όρος «τελεσίγραφο» που κατά κόρον χρησιμοποιείται στα ΜΜΕ, δεν τον αντιπροσωπεύει. Αποκάλυψε πως από την αρχή της εβδομάδας έχει ξεκινήσει ένας «επικοινωνιακός διάλογος», όπως τον όρισε, με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ εταιρείας και ΥΠΕΝ.

Ξεκαθάρισε πως ο απώτερος σκοπός του έργου είναι η καθετοποίηση της παραγωγής με την διάθεση τελικού προϊόντος εδώ, στην Ελλάδα.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την εφαρμοσιμότητα ή όχι της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting), διευκρίνισε πως η τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη σε 35 εργοστάσια και όσον αφορά την ελληνική περίπτωση το θέμα τριβής και η ανησυχία αφορούσε το αυξημένο ποσοστό αρσενικού στο πέτρωμα της Ολυμπιάδας, αλλά οι δοκιμές ήταν επιτυχείς.

Όσον αφορά τα όσα ισχυρίζονται οι πολέμιοι του έργου, ο κος Δημητριάδης θύμισε πως όλες οι αιτιάσεις κατά της επένδυσης βασίζονται σε κατά το δοκούν ερμηνείες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία έχει κριθεί 12 φορές από το ΣτΕ και έχει δικαιωθεί και τις 12.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε στο γιατί επεστράφησαν οι μελέτες στην εταιρεία και ο κος Δημητριάδης εξήγησε λεπτομερώς τη διαδικασία και το γιατί η Ελληνικός Χρυσός είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Σε ερώτηση γιατί αντιδρά μερίδα του τοπικού πληθυσμού ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός εξήγησε πως υπάρχουν πολιτικά παιχνίδια στην Χαλκιδική και πως κάποιοι έχουν παραπλανηθεί σχετικά με την αξία της γης.

Στην τελευταία ερώτηση αν μπορεί το έργο να λειτουργήσει χωρίς τις Σκουριές, εξήγησε πως το έργο είναι ενιαίο και δεν μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο μεταλλουργίας χωρίς την πρώτη ύλη από τις Σκουριές, η οποία λειτουργεί και ως καταλύτης στην διαδικασία της ακαριαίας τήξης. Και όποιος αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ο κος Δημητριάδης τον κάλεσε να μεταβούν μαζί  στο Πόρι της Φινλανδίας όπου γίνονται οι δοκιμές, να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι…

Δείτε εδώ το βίντεο από το ergoblog.