Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ…

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold το πρωί της περασμένης Δευτέρας, εκτός από το ότι ακύρωσε το πρωθυπουργικό αφήγημα περί επενδύσεων, θορύβησε για τα καλά την κυβέρνηση. Η πρώτη της αντίδραση και οι υπαινιγμοί της περί συνεννόησης της εταιρείας με την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να θολώσουν τη θετική εικόνα του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, γρήγορα αποσύρθηκαν καθώς το πραγματικό διακύβευμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό. Οι δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την επένδυση στη Χαλκιδική βρέθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στο διεθνή Τύπο, δημιουργώντας αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα.

Ο καναδός υπουργός Εμπορίου έστειλε επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, στην οποία επισήμανε τις «προβληματικές καθυστερήσεις» στην αδειοδότηση της επένδυσης της Eldorado. Ταυτόχρονα, η καναδική κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί πως «εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και παρέμβαση του καναδού πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό προς τον Αλέξη Τσίπρα».

Ταυτόχρονα, η κάθοδος των εργαζομένων στα μεταλλεία στο υπουργείο Ενέργειας αύξανε την πίεση προς την κυβέρνηση, την ώρα που το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό κατά της επένδυσης, περιορίζεται εδώ και καιρό πλέον σε αντίσταση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ενδεικτικό ότι στη συγκέντρωση κατά της εξόρυξης σας Σκουριές, που είχε προαναγγελθεί για την ήμερα των εγκαινίων της ΔΕΘ συγκεντρώθηκαν λιγότερα από είκοσι άτομα.

Στην αναδίπλωση της κυβέρνησης μέτρησε ασφαλώς και ο κίνδυνος η εταιρεία να πραγματοποιήσει όντως την απειλή της περί αποχώρησης, με ό,τι αυτό θα σήμαινε σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά και σε πιθανές αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο.

Υπαναχώρηση

Όλα αυτά ανάγκασαν τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να προχωρήσει σε διόρθωση πορείας. Να κάνει δηλαδή ενέργειες που θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και μήνες: πρώτον να υπογράψει τις άδειες για την επένδυση στην Ολυμπιάδα, τις οποίες κρατούσε για καιρό στα συρτάρια του, και δεύτερον να προσφύγει επιτέλους στη διαιτησία για την αδειοδότηση της επένδυσης στις Σκουριές, κάτι το οποίο εξήγγελλε διαρκώς, αλλά ποτέ δεν υλοποιούσε. Ο κ. Σταθάκης απέφευγε μήνες τώρα να κάνει αυτό το βήμα, δηλαδή να προσδιορίσει ποιο ακριβώς ήταν το επίδικο ζήτημα που θα κληθεί να λύσει η διαιτησία, αλλά και σε πόσο χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Όλα αυτά έγιναν ως διά μαγείας μέσα σε ένα τριήμερο. Η αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση εξανάγκασε και την εταιρεία να ρίξει κι αυτή τους τόνους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ του κ. Σταθάκη και εκπροσώπων της Eldorado, προκειμένου να αναζητηθούν περαιτέρω συγκλίσεις.

 

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 17/9/2017]