ΑΝΤΙ ΓΙΑ GRINVEST ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ GREXIT…

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, άρχισαν τα παρατράγουδα. Το αναπτυξιακό όραμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που ξεκίνησε από την επίσκεψη στην Παπαστράτος και κορυφώθηκε με τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ακολούθησε.

Όσοι πίστεψαν στο Grinvest, στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, πλέον δεν μπορούν να διατηρούν αυταπάτες. Οι μάσκες έχουν πέσει και έχει αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της πλειοψηφίας, έστω των κυβερνώντων. Η επενδυτική αποδόμηση της χώρας δυστυχώς κλιμακώνεται. Το τελευταίο κρούσμα με προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς ήταν αυτό του κ. Σπίρτζη για τα ταξί. Όσο για το θρίλερ με το Ελληνικό, συνεχίζεται, αφού, εκτός από τα ανοιχτά μέτωπα με το Δασαρχείο και την Αρχαιολογία, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει ούτε για τη μετεγκατάσταση των φορέων από την έκταση…

Βεβαίως, συνεχίζεται η ασάφεια αναφορικά με την καναδική Eldorado Gold, ενώ υπάρχουν και άλλα κρούσματα : η επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πολυχώρου στον Κηφισό από την BlackRock παραμένει μακέτα και η Froneri Hellas έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο.

Θα πρέπει να προστεθούν οι καθυστερήσεις στον ενεργειακό κλάδο. Οι επενδυτές που ήρθαν για έρευνες υδρογονανθράκων βρέθηκαν αντιμέτωποι με γραφειοκρατικά εμπόδια και χρειάστηκε να επιστρατευθεί σ Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για να ξεκολλήσει n επένδυση της Total στο Ιόνιο. Αλλά και μια μειοψηφία (με πρόσχημα την προστασία του μπούφου και των δρακόσπιτων) πέτυχε, κατόπιν προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να αναστείλει την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της Enel στη νότια Εύβοια. Πέρα από τα… παχιά λόγια, είναι σαφές ότι σε αυτή την κυβέρνηση γίνεται το παν για να χαθούν επενδύσεις.

Άλλωστε, αυτό έχει φανεί εδώ και καιρό από τη φορολαίλαπα, αλλά και από την αδράνεια στις παρεμβάσεις που θα τόνωναν την ανταγωνιστικότητα. Μόνο από ιδεοληψία; Είναι και ανικανότητα; Μικρή σημασία έχει. Και η Ελλάδα κατρακυλά διαρκώς στην παγκόσμια λίστα. Αυτό κατέδειξαν και τα τελευταία στοιχεία του World Economic Forum, αλλά και του Ινστιτούτου Fraser, που δείχνει πτώση 27 θέσεων σε έναν μόνο χρόνο…

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 30/09/2017]