ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1,7 ΔΙΣ ΩΣ ΤΟ 2019 ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ ώς το 2019 προγραμματίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, με εκπροσώπους του κλάδου να προβαίνουν σε εκτιμήσεις ακόμη και για διπλασιασμό της συμμετοχής της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Για να σημειωθεί όμως μια τέτοια αύξηση του μεριδίου στο ακαθάριστο προϊόν της χώρας θα πρέπει να ξεπεραστούν οι σημερινές αγκυλώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας, ο οποίος αξιολογεί ως θετικές τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, ο Α. Κεφάλας υπογράμμισε την ύπαρξη ευνοϊκού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και σχολίασε ως θετικές τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σημείωσε ότι αυτή φαίνεται να εξέρχεται από την πολυετή ύφεση έστω και αργότερα του αναμενομένου, ότι ο εξορυκτικός κλάδος είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη, ενώ η μειούμενη αλλά ακόμα σε υψηλά επίπεδα ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πρόκληση. Επεσήμανε ακόμη ότι ο κλάδος πραγματοποιεί επενδύσεις υψηλού ρίσκου επένδυσης και μικρής αποδοτικότητας, αφού απαιτούνται κεφάλαια, εργατικό δυναμικό και επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό με ένα σταθερό επενδυτικό κλίμα, αποτελεσματική χωροταξία και κανόνες αδειοδότησης, σταθερό και φιλικό προς τους επενδυτές φορολογικό καθεστώς, ασφάλεια δικαίου και καλές εργασιακές σχέσεις.

Σημαντική άνοδος

Ο σημαντικός ρόλος του κλάδου επιβεβαιώνεται από την καθοριστική συμμετοχή του στη διαμόρφωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγικών επιδόσεων χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕ. Σημαντική άνοδο για όγδοο κατά σειρά μήνα κατέγραψε σε ετήσια βάση τον Ιούνιο ο κύκλος εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας, με σταθερό αιμοδότη της την εξωτερική αγορά. Η αύξηση αυτή κατά 8,1% προήλθε από την αύξηση κατά 11,9% του δείκτη Ορυχείων Λατομείων και κατά 8,1% του δείκτη Μεταποιητικών Βιομηχανιών και οφείλεται στην άνοδο κατά 17,2% των πωλήσεων προς την εξωτερική αγορά και μόλις κατά 2,3% στην εγχώρια αγορά. Η αύξηση του κύκλου εργασιών του εξορυκτικού κλάδου οφείλεται κυρίως στα βιομηχανικά ορυκτά και στα μάρμαρα.

Εξαγωγικός προσανατολισμός

Στην περίοδο της μακροχρόνιας κρίσης της ελληνικής οικονομίας η εξορυκτική βιομηχανία διατήρησε το παραγωγικό της δυναμικό, αντιπροσωπεύει το 3,4% του ΑΕΠ και συνέχισε να υποστηρίζει τις εξαγωγές της χώρας, καθώς επίσης να αποτελεί βάση εφοδιασμού και της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας. Οι επιχειρήσεις του κλάδου συνέχισαν να επενδύουν, παρ’ όλο που οι δείκτες αποδοτικότητας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και το 50% απ’ αυτές δεν ήταν κερδοφόρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βάσει της αξίας της εξόρυξης στη βιομηχανία και στην τέταρτη θέση βάσει της συμμετοχής της εξορυκτικής βιομηχανίας στην απασχόληση, ενώ για την ελληνική βιομηχανία η εξορυκτική δραστηριότητα είναι στην όγδοη θέση στην κατάταξη βάσει προστιθέμενης αξίας και στην έκτη θέση στην κατάταξη βάσει συνεισφοράς στην απασχόληση. Προσφέρει 115.000 θέσεις εργασίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης και χωρίς να έχουν θιγεί ουσιαστικά από τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης οι μισθοί των εργαζομένων, στηρίζοντας κατά κύριο λόγο την περιφερειακή ανάπτυξη. Παρά την επενδυτική πενία των τελευταίων ετών και το αβέβαιο ακόμα επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, στον εξορυκτικό κλάδο έγιναν σημαντικές επενδύσεις είτε μέσω συμμετοχών εξαγορών είτε σε κεφαλαιουχικά στοιχεία. Τα μέλη του ΣΜΕ προγραμματίζουν επενδύσεις 1,7 δια ευρώ σε υποδομές και ενεργητικό μέχρι το 2019.

 

[ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ, 06/09/2017]