ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ «ΑΠΩΛΕΙΩΝ» ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Κινητικότητα στην κατεύθυνση αναστροφή του αρνητικού αντικτύπου -όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά, κυρίως, στο εξωτερικό-, που προκλήθηκε από τις εξελίξεις αναφορικά με την επένδυση τηε Eldorado Gold στη Χαλκιδική, ανέπτυξε χθες η κυβέρνηση. Με το φιλοεπενδυτικό προφίλ που επιθετικά επιχείρησε να οικοδομήσει τις προηγούμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και με τις εικόνες εργαζομένων στα μεταλλεία να συγκρούονται με την αστυνομία να θέτουν υπό αμφισβήτηση και την ειλικρίνεια των διακηρύξεων περί άμεσης προτεραιότητας στην καταπολέμηση της ανεργίας, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε χθες να περάσει στην αντεπίθεση, σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων και να περισωθεί το αφήγημα προσέλκυσης επενδύσεων πριν καταρρεύσει εντελώς.

Ετσι, χωρίς καμιά προηγούμενη αναγγελία, η task force για τις επενδύσεις, την οποία είχε προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακράν με επιχειρηματίες, συνεδρίασε χθες το πρωί και ασχολήθηκε με επενδυτικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα δύο από αυτά είναι εκείνα τα οποία παρουσιάζουν επίμονες δυσκολίες και προβλήματα στην πρόοδό τους: η επένδυση της Eldorado στη Χαλκιδική και η πορεία των διαβουλεύσεων του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη με τους εργαζομένους που έφθασαν χθες έξω από το υπουργείο για να διαμαρτυρηθούν, και η επένδυση στο Ελληνικό, που κρέμεται από μια κλωστή, δεδομένης της επιμονής του ΚΑΣ να χαρακτηρισθεί η μισή έκταση του παλαιού αεροδρομίου αρχαιολογική ζώνη, και αναζητείται φόρμουλα απεμπλοκής. Αναφορικά με την Eldorado, μετά την υπογραφή των προσωρινών αδειοδοτήσεων χθες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκτόνωση.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Total

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, η πορεία της επένδυσης της ιταλικής Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς σήμερα πρόκειται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 100% της εταιρείας στον ιταλικό όμιλο, και να γίνει αναφορά στη συμφωνία στη συνάντηση που θα έχουν στην Κέρκυρα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Τέλος, συζητήθηκε χθες η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας.

Την επιχείρηση ανάταξης του κλίματος και επιστροφής στη θετική δημοσιότητα, όσον αφορά τις επενδύσεις, συνόδευσε επίθεση στη Ν.Δ., την οποία η κυβέρνηση κατηγόρησε για «επικοινωνιακά σόου» με στόχο την αντιστροφή του διεθνούς θετικού επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, από την κυβέρνηση έσπευσαν να παραθέσουν ως δείγματα του φιλοεπενδυτικού τους προσανατολισμού την απεμπλοκή επενδυτικών projects 668 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, κινδύνευσαν να απενταχθούν από τον αναπτυξιακό νόμο εξαιτίας της αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης, έκαναν αναφορά σε ολοκλήρωση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ, στην υπογραφή 12 συμβάσεων έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Ιδιωτικού – Δημοσίου Τομέα, στην υψηλή απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πάντως, οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών κατέστησαν περισσότερο από σαφές πόσο εύθραυστο είναι το, πρωτίστως, επικοινωνιακό οικοδόμημα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων που στήνει η κυβέρνηση. Η κινητοποίηση για αποτροπή πλήρους αντιστροφής του κλίματος καταδεικνύει, επίσης, άτι η κυβέρνηση ποντάρει πολύ στη διατήρηση ευνοϊκού για την προσέλκυση επενδύσεων περιβάλλοντος, καθώς η εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία αποτελεί μονόδρομο για την επιζητούμενη φυγή προς τα εμπρός.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Δώρας Αντωνίου, 14/9/2017]