ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO GOLD

Ανοικτό το μέτωπο αντιπαράθεσης τόσο με την εταιρεία Eldorado Gold όσο και με την αντιπολίτευση, αναφορικά με το ζήτημα της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, διατήρησε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Και αφού υπεραμύνθηκε των θέσεων της κυβέρνησης, απορρίπτοντας την κριτική την οποία δέχεται για σκόπιμες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση της εταιρείας, προανήγγειλε περίοδο σιωπής εκ μέρους του, καθώς το ζήτημα πλέον βρίσκεται σε διαδικασία διαιτησίας.

Με αφορμή επίκαιρες ερωτήσεις των κ. Ανδρ. Λοβέρδου (ΔΗΣΥ) και Αρ. Φωκά (Εν. Κεντρώων), ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως n όποια εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα οφείλεται όχι στην κυβέρνηση, αλλά σε επιλογές και στη στάση της ίδιας της εταιρείας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εγκαίρως είχε δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και τις ανησυχίες της αναφορικά με ελλείψεις τόσο στις μελέτες της εταιρείας για την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας όσο και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τα επιτρεπτά όρια και η επεξεργασία που έχουμε διεθνώς και παγκοσμίως μαζί και από τη Φινλανδία είναι 0,3% 0,4% στο μείγμα που βγαίνει από το ορυχείο. Το ορυχείο της Ολυμπιάδας, όπως ξέρετε, έχει 8% αρσενικό, εξωφρενικά υψηλό ποσοστό. Αυτό είναι και το επίμαχο θέμα, ανάμεσα στα άλλα, για το αν είναι εφικτή η δημιουργία της μεταλλουργίας που θα παράξει, πρώτον, καθαρό χρυσό, όπως λέει η σύμβαση, δεύτερον, αν μπορεί να εντοπιστεί το αρσενικό, να συλληφθεί και να μην έχει τεράστια επίπτωση στο περιβάλλον , είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σχετικές ενστάσεις είχαν εκφραστεί και επί υπουργίας του κ. Μανιάτη, πριν από τη σημερινή συγ κυβέρνηση, υποστηρίζοντας έτσι ότι δεν συνιστούν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, αλλά προϊόν μελέτης και σχεδιασμού των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου διαχρονικά. Οσον αφορά την εταιρεία, σε συνέχεια και της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου των στελεχών της, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε: «Δεν έχει μάθει η εταιρεία να δουλεύει σε ευρωπαϊκές χώρες από ό,τι φαίνεται. Τίθεται ένα θέμα ουσίας για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα σε σχέση με μια εταιρεία η οποία προβαίνει σε ανυπόστατες και προκλητικές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα λειτουργίες».

Οι ερωτώντες βουλευτές αντέκρουσαν την κυβερνητική επιχειρηματολογία, με τον κ. Λοβέρδο, μεταξύ άλλων, να επισημαίνει πως πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές υπάρχουν μικροκομματικές σκοπιμότητες: «Πετάτε τις υποθέσεις πίσω, δημιουργείτε καθυστερήσεις για να ολοκληρωθεί και η επένδυση αυτή και η επένδυση στο Ελληνικό και άλλα θέματα. Ο,τι σας δημιουργεί πρόβλημα ψήφων το πάτε τόσο αργά, ώστε να γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια μετά τις εκλογές. Κάνετε ζημία στη χώρα για όφελος κάποιων λίγων ψήφων, αν τις πάρετε κι αυτές».

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/09/2017]