Ο κος ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Και υπέρ της καθετοποίησης της εξόρυξης στην Χαλκιδική

Σε συνέντευξή του στην κρατική ΕΡΤ –η οποία προβάλλεται από την ΑΥΓΗ–, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανάκαμψη των επενδύσεων καθώς η ανάκαμψη τους συνεπάγεται την ανάκαμψη της οικονομίας». Ο Υπουργός παρέπεμψε σε στοιχεία που αναμένεται να δείξουν τριπλασιασμό των επενδύσεων το 2017.

«Θα έχουμε τριπλασιασμό των επενδύσεων για το 2017» τόνισε ο κ. Σταθάκης και αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του νέου αναπτυξιακού νόμου στην οικονομία.

Στον τομέα της ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε τις επενδύσεις 1,2 δις στα αιολικά πάρκα ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει θέμα επενδύσεων που θέλουμε και άλλων που δεν θέλουμε ωστόσο όπως και ο αναπτυξιακός νόμος έχει δείξει η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Φυσικά η συζήτηση ήρθε και στην επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής, για την οποία ο κος Σταθάκης δήλωσε:

«Με την Ελληνικός Χρυσός αποφασίσαμε να πάμε σε διαιτησία γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος και άλλη λύση, έχουμε μια σύμβαση με την οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών, και της εταιρείας και του δημοσίου. Για να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα που υπάρχει τόσα χρόνια και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Νομίζω αυτή ήταν η μόνη λύση και αυτήν επιλέξαμε. Η διαδικασία ξεκινάει άμεσα, στις 15 Σεπτέμβρη, την ξεκινάει το νομικό συμβούλιο του Κράτους. Θα είναι σύντομη, θα είναι τρίμηνη, άρα νομίζω ήταν η καλύτερη επιλογή».

Ακολούθησε μια ερώτηση εκ μέρους του δημοσιογράφου της ΕΡΤ:

«Εσείς τι πιστεύετε; είναι μια καλή, είναι μια κακή επένδυση; Βλάπτει ή ωφελεί;»

Η απάντηση του υπουργού ήταν η ακόλουθη:

«Εγώ νομίζω ότι στην επένδυση αυτή – είναι δύσκολες αυτές οι επενδύσεις…–, η ωφέλεια της χώρας προκύπτει από την  πλήρη καθετοποίηση. Η επένδυση αν εξάγει απλά τον ορυκτό πλούτο δεν είναι τόσο σημαντική, περίπου το 10%…».

Από τη συνέντευξη του κου Σταθάκη βγήκαν δύο ειδήσεις:

Η πρώτη είναι πως η διαιτησία θα ξεκινήσει στις 15 του Σεπτέμβρη και πως όλη η διαδικασία δεν θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες.

Η δεύτερη, πως το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η μεταλλευτική επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική να καθετοποιηθεί πλήρως, ώστε να μην έχει απώλειες η χώρα από την εξαγωγή του μεταλλεύματος στο εξωτερικό προς επεξεργασία.

Αν δεν κάνω λάθος, αυτό δεν λέμε εδώ και χρόνια; Είναι ιδιαίτερα παρήγορο που και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται –έστω και αργά– το πραγματικό συμφέρον της οικονομίας.

Δείτε εδώ την συνέντευξη Σταθάκη στην ΕΡΤ.