«ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ»ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Τον πόλεμο στην Ελληνικό Χρυσός… κήρυξε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, εξαπολύοντας πρωτοφανή επίθεση με την προσφιλή του τακτική, πετώντας δηλαδή λάσπη στον ανεμιστήρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός δεν πρέπει να προχωρήσει «γιατί από την αρχή επρόκειτο για μια απάτη». Επίσης έκανε λόγο και για «ξέπλυμα χρήματος» από την επιχείρηση.

Οι βαριές και αστήρικτες καταγγελίες του κ. Κομμένου προκάλεσαν «διπλωματικό» επεισόδιο με τους Καναδούς, καθώς Eldorado Gold και Ελληνικός Χρυσός θεωρούν πλέον ότι η κυβέρνηση τους δείχνει την έξοδο μία εβδομάδα μετά την απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη να ξεκινήσει τη διαδικασία διαιτησίας για τα μεταλλεία.

Έτσι είχαμε την αντίδραση της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να γίνει διά της επισήμου οδού η διαμαρτυρία της καναδικής πλευράς για τις δηλώσεις Καμμένου.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός κ. Δημήτρης Δημητριάδης υπογράμμισε πως η εταιρεία «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της». «Είναι πάρα πολύ βαριές αυτές οι δηλώσεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να εκστομίζονται τέτοιες καταγγελίες τη στιγμή που η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει 1 δις δολάρια στην «ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος, δε, στο σχόλιο του κ. Καμμένου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης στην Κασσάνδρα, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιβαλλοντικές μελέτες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν η Eldorado Gold και η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσαν την αναβολή της εορταστικής εκδήλωσης για τα εγκαίνια των μεταλλείων Ολυμπιάδας που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς θα είναι σε εξέλιξη η διαιτησία. Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση πυροδότησε φήμες περί αποχώρησης της καναδικής εταιρείας από την Ελλάδα.

Τέλος, χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για «ανερμάτιστους και επιπόλαιους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην πιο εμβληματική ιδιωτική επένδυση αξιοποίησης ελληνικού ορυκτού πλούτου».

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/08/2017]