ΧΡΗΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ: Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ!

Σε όποιο μέρος της γης κι αν ζούμε, κάθε φορά που τρώμε, πίνουμε, πλένουμε ή πλενόμαστε, γράφουμε, ζωγραφίζουμε, μαγειρεύουμε, ταξιδεύουμε, ή απλά καθόμαστε στην εστία του σπιτιού μας, μεταχειριζόμαστε χρήσιμα ορυκτά που έχουν εξορυχθεί και υποστεί κατάλληλη επεξεργασία.

Από το ξεβαμμένο τζιν μας ως την οδοντόκρεμά μας, από το τηλεόραση μας, το κινητό μας μέχρι την άμμο υγιεινής για τις γάτες μας, από τα φωτοβολταϊκά μας «πάνελ» μέχρι τις σκιές αισθητικής των ματιών, από την ταπετσαρία των τοίχων ως το ψυγείο μας, από το αυτοκίνητό μας ως τα πορσελάνινα φλιτζάνια του τσαγιού, χρησιμοποιούμε επεξεργασμένα ορυκτά. Και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Εστω κι αν δεν το ξέρουμε, τα ορυκτά υπάρχουν στη ζωή μας, κι εμείς ζούμε μαζί τους!

Αν οι πέτρες μιλούσαν, σίγουρα θα είχαν να μας εξιστορήσουν πολλά για την ιστορία και την προϊστορία του πλανήτη. Η εξέταση των ορυκτών μας βοηθά να κατανοήσουμε την προέλευση της Γης, εφόσον αποθηκεύουν στο εσωτερικό τους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τί συνέβη στο γεωλογικό παρελθόν.

Μια συναρπαστική και αποκαλυπτική περιπλάνηση στον κόσμο των ορυκτών, έναν απολαυστικός διάλογος για τις φοβίες μας, τις προκαταλήψεις μας, τις περιβαλλοντικές μας ανησυχίες στο βιβλίο του   Γ. Γεωργιάδη, «Τα ορυκτά στη ζωή μας».

Και βέβαια μαζί με τα ορυκτά μοιραία συνυπάρχουν και τα ορυχεία, τα οποία απαιτούνται για την εξόρυξη των χρήσιμων ορυκτών κι εν συνεχεία των μετάλλων και γενικότερα των χρήσιμων υλικών.

Πολλοί υποκρίνονται πως δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε βήμα της ζωής τους είτε με το αυτοκίνητο είτε με το αεροπλάνο είτε με την φαντασία που τους προσφέρουν οι μαγικές ηλεκτρονικές τους οθόνες, κρύβει στο βάθος ένα ορυκτό, ένα κοίτασμα. Κι ακόμη παραπίσω ένα επιφανειακό ή υπόγειο ορυχείο. Και κάθε ψήγμα ενέργειας που καταναλώνουν δεν προέρχεται από την ..πρίζα αλλά -τουλάχιστον για τον τόπο μας-από μια λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Δυστυχώς, το ίδιο άστοχα συμπεριφέρεται και η Πολιτεία είτε στις δράσεις όπου νομοθετεί είτε στις δράσεις όπου οφείλει να προωθήσει με σκοπό το συγκερασμό του περιβάλλοντος με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης τόσο από τους επιστημονικούς φορείς όσο και από την Πολιτεία, ώστε τελικά να μεταστραφεί αυτή η  αρνητική εικόνα των πολιτών που στέκονται αμέτοχοι και αδρανείς- αν όχι εχθρικοί- προς την εξορυκτική δραστηριότητα, προβάλλοντας τα θετικά σημεία της δραστηριότητας και πείθοντας ότι με τη βοήθεια της επιστήμης και τεχνολογίας αλλά και της δικής μας θέλησης, οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον μπορούν να αντιμετωπιστούν.

[ΠΗΓΗ: http://www.oryktosploutos.net, του Πέτρου Τζεφέρη]