ESM: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΟΣΗ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 7,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Tο νέο “πακέτο” δόσεων, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα ενέκρινε το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM.

Κεφάλαια ύψους 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του μηχανισμού σταθερότητας. Εξ αυτών, ποσό ύψους 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Υπό όρους η επόμενη υπο-δόση μετά την 1η Σεπτεμβρίου

Ο ESM, πάντως, αναφέρει ότι η εκταμίευση των υπολειπόμενων 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση οφειλών “ίσως γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση οφειλών χρησιμοποιώντας δικούς της χρηματοδοτικούς πόρους αλλά και κεφάλαια από την πρώτη υπο-δόση που εγκρίθηκε σήμερα”. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι το ποσό αυτό θα εγκριθεί μετά από νέα απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ESM.

Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε σχετικά: “Η σημερινή απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ESM καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε αυτό το στάδιο. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός έχουν διανύσει μακρύ δρόμο ούτως ώστε να επιστρέψουν στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι για να οικοδομήσει εκ νέου μια ανταγωνιστική οικονομία και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών”.

Σημειώνεται ότι ο ESM έχει καθορίσει με εντολή των θεσμών μία σειρά από νέους, εξαιρετικά ασφυκτικούς όρους για την  σταδιακή έως το καλοκαίρι του 2018 αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών του κράτους προς συνταξιούχους, προμηθευτές, φορολογούμενους και άλλους ιδιώτες. Ο λόγος για τα “φέσια”, τα οποία στο τέλος Απριλίου έφταναν τα 6,5 δισ. ευρώ περίπου…

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά σχέδια αποφάσεων, που τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι του ESM, τα 8,5 δισ. ευρώ είναι το μέγιστο ποσό στο οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα. Τα 800 εκατομμύρια ευρώ που απομένουν (από το πακέτο των 8,5 δισ. ευρώ) και αφορούν επίσης στη μείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες  εξαρτώνται από νέα ρήτρα που ορίζει ότι θα πρέπει να μειωθούν οι συνολικές οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου κατά 150% σε σχέση με το ύψος της δόσης (δηλαδή από τα 6,5 δισ. ευρώ περίπου θα πρέπει να μειωθούν σε 5,3 δισ. ευρώ περίπου).

Επίσης ορίζεται ότι  το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει τα 800 εκατ ευρώ που απομένουν.  Μετά, αν δεν ληφθεί μία απόφαση παράτασης της διαθεσιμότητας (σ.σ. όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα έτη), τα λεφτά θα επιστρέψουν στο μεγάλο “κουβά” του δανείου των 86 δισ. ευρώ του ESM ή διαφορετικά ο ESM θα επιλέξει να τα διαθέσει σε κάποιο άλλο πεδίο…

Όσον αφορά στην πρώτη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε σήμερα, αν η κυβέρνηση για τρεις συνεχόμενους μήνες δεν καταφέρει να τα διαθέσει επαρκώς (δηλαδή από τα 800 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν στον ειδικό λογαριασμό πάνω από 300 εκατ. ευρώ για 3 μήνες), τότε και πάλι το ποσό αυτό μπορεί να το πάρει πίσω ο ESM και τοποθετώντας το στο αρχικό κεφάλαιο των 86 δισ. ευρώ του δανείου ή μπορεί να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο εκκαθάρισης.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 7/7/2017]