ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EUROGROUP

Στο χθεσινό Eurogroup, από τη μια οι εσωτερικές διαφωνίες των πιστωτών μας κι από την άλλη η πλήρης ελληνική παραλυσία στην υποβολή ενός συνεκτικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση, οδήγησαν σε μια απόφαση που απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία από τις ενέσεις ρευστότητας που απολαμβάνουν χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Τη στιγμή που τα περισσότερα από τα στελέχη της κυβέρνησης πανηγυρίζουν για την επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει ότι για να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το μήνυμα από την Φρανκφούρτη είναι σαφές: ο αντικειμενικός σκοπό της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, όπως τον είχε προσδιορίσει η ίδια η κυβέρνηση δεν επετεύχθη. Η συμφωνία που επεβλήθη, ουσιαστικά, στον κ. Τσίπρα από τους πιστωτές της Ελλάδος για ακόμα περισσότερα μέτρα, δηλαδή περικοπές συντάξεων και αύξηση του αφορολογήτου ορίου στη διετία 2019 – 2020, η αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά κι όλα όσα περιλήφθηκαν στο νέο Μνημόνιο έγιναν με στόχο την ένταξη στο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αποτελεί διαβατήριο για την έξοδο στις αγορές.

Με τη απόφαση του χθεσινού Eurogroup, το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η καταβολή της δόσης, κι αυτό μόνο με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα της δικαστικής περιπέτειας των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που ουσιαστικά εξισώνει μια κυβέρνηση κράτους- μέλους της Ευρωζώνης με ένα τεχνοκρατικό επιτελείο.

Σε ό,τι αφορά το QE, και κατά συνέπεια την έξοδο στις αγορές, η εκκρεμότητα παραμένει. Είναι προφανές ότι δεν θα αρθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές, άλλωστε γι αυτό το λόγο παραπέμφθηκαν στο μέλλον όσα παραπέμφθηκαν από το χθεσινό Eurogroup. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε με τη γνωστή διπλωματική της γλώσσα πως προς το παρόν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επίσης, η απόφαση του Eurogroup αναφέρει πως η επιμήκυνση των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια. Όσο το ΔΝΤ δεν χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνουν λίγα ή ακόμη και τίποτα για το χρέος, ο κ. Ντράγκι δεν πρόκειται να φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE. Αρκετά μέλη του ζητούν να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη περισσότερα έχουν επιφυλάξεις να περιληφθεί σε αυτό η Ελλάδα.

Ο κ. Ντράγκι δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην διοίκηση της ΕΚΤ για να φανεί “ο καλός” στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης.  Παρά τις γνωστές διαφωνίες του με τον κ. Σόιμπλε, θα περιμένει να κάνουν οι κυβερνήσεις ό,τι χρειάζεται. Και μαζί του θα περιμένει η Ελλάδα για να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων. Όλα παραπέμπονται στο μέλλον και για να μην υπάρξει και πάλι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, εκταμιεύεται η δόση και κλείνει η αξιολόγηση. αυτό συνέβη στην πραγματικότητα χθες, στο Eurogroup.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr, 16/6/2017]