ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΣ»

Την απόλυτη επίμονη στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Ελληνικός Χρυσός, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012-19 και την μη ύπαρξη οποιασδήποτε δεύτερης σκέψης για την παρουσία της στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει, μιλώντας στην “DEAL”, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Δημήτρης Δημητριάδης.

Με αφορμή την αξιοποίηση ενός πολυμεταλλικού κοιτάσματος το οποίο παρέμεινε ανενεργό επί 17 χρόνια, ο κ. Δημητριάδης δίνει απαντήσεις σε όλα όσα αφορούν το μέλλον της Ελληνικός Χρυσός, τα σχέδια της και τις σχέσεις της με την ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ως μόνη διαφορά τους την προσφυγή που αφορά τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting).

Ερωτηθείς, αρχικά, τι σηματοδοτούν για την Ελληνικός Χρυσός τα εγκαίνια (στα μέσα Σεπτέμβρη) και η επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού μόλυβδου, χαλκού και χρυσοφόρου πυρίτη στην Ολυμπιάδα, ο CEO της Ελληνικός Χρυσός δίνει το στίγμα:

«Με την έναρξη της παραγωγής στην Ολυμπιάδα μπαίνουμε στην δεύτερη φάση του επενδυτικού μας σχεδίου, το οποίο έχουμε υποβάλλει και έχει εγκριθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ανακαίνιση του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και η πλήρης ανακατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού απαίτησαν μία επένδυση της τάξης των 430 εκ. δολαρίων. Σημαντικό ωστόσο είναι ότι αυτή η επένδυση θα δώσει μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας σε 620 άτομα για τα επόμενα 25-30 χρόνια».

Ξεκάθαρος είναι ο κ. Δημητριάδης και στο αν το κλίμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην Eldorado Gold σε σχέση με την επένδυση και την παρουσία της στην χώρα μας:

«Όχι. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο κατατεθέν επενδυτικό σχέδιο και προχωρούμε την υλοποίησή του. Σεβόμαστε ευλαβικά τους περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε στην δημιουργία μίας παραγωγικής Ελλάδας».

Διαιτησία και ΣτΕ

Αναφερόμενος στην προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου στην Διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός και το αν εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα λύση για τις αιτίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε κόντρα με την κυβέρνηση, ο Δημήτρης Δημητριάδης απαντά στην “DEAL”:

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην διαιτησία. Κατά την άποψη της εταιρίας δεν υπάρχει καμία διαφορά με το Ελληνικό Δημόσιο. Ακολουθούμε κατά γράμμα το business plan της εταιρίας και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η μόνη μας διαφορά είναι η προσφυγή που έχουμε κάνει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του πρώην Υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη για την επιστροφή της τεχνικής μελέτης για την μεταλλουργία. Θα πάρουμε θέση μόλις λάβουμε το κείμενο προσφυγής της κυβέρνησης».

Ποιες είναι οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις της εταιρίας και τι περιλαμβάνουν:

«Ο επόμενος στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Βάσει προγράμματος θα μπει σε παραγωγική διαδικασία στα τέλη του 2019».

Όσο για τα προβλήματα που η εταιρεία θεωρεί ότι ζητούν άμεση επίλυση:

«Το μόνο μας πρόβλημα είναι το αδειοδοτικό. Καθυστερούν άδειες ρουτίνας, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του επενδυτικού μας σχεδίου».

 

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 23/06/2017]