ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 7Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ (ΟΠΥ)

Το 7ο Διεθνές Συνέδριο/Φόρουμ για  τις Ορυκτές Πρώτες Υλες (ΟΠΥ)  στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο King George στην Αθήνα.

Η φετινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), της Euromines, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και σε συνεργασία με το Capital.gr και το KΕΦΑΛΑΙΟ.

Όπως ανέφερε ο κ. Mark Rachovides, Πρόεδρος της Euromines στο πλαίσιο του Συνεδρίου «η Ελλάδα έχει δυνατότητα να αντλήσει έσοδα της τάξης του 5-7% του Α.Ε.Π. εάν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ορυκτού πλούτου που διαθέτει. Το ποσό αυτό, μπορεί να αυξηθεί και σε 10% εφόσον υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση. Όπως προσέθεσαν οι κ.κ. Gwenole Cozigou και Γιώργος Κρεμλής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη αυτού του είδους μπορεί να επιτευχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και με πρακτικές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα».,

Πάνω από 2 δις. ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η βιομηχανία της εξόρυξης συνεισέφερε 2,2% στο ΑΕΠ της χώρας όταν-συγκριτικά- όλος ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει 4% και αν συνυπολογιστεί ο ευρύτερος κλάδος η συμμετοχή στο ΑΕΠ ξεπερνά το 3,5% ενώ απασχολεί πάνω από 118.000 άτομα.

Την τελευταία πενταετία και εν μέσω κρίσης έγιναν πάνω από 2 δις. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ η πτώση που σημειώθηκε στις θέσεις εργασίας δεν ξεπέρασε το 5%. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο κ. Κώστας Σκρέκας, τομέαρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ ενώ πρόσθεσε ότι η Πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τις υπάρχουσες και νέες επενδύσεις για να δημιουργήσει πλούτο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συγκεκριμένα ο  Γεν. Γραμματέας Ενέργειας  και ΟΠΥ του ΥΠΕΝ κ. Μιχαήλ Βερροιόπουλος εξήγγειλε:  α) την άμεση θέση σε διαβούλευση του λατομικού νομοσχεδίου που αποτελεί πάγιο αίτημα του  κλάδου β) την εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες επισημαίνοντας ότι οι προδιαγραφές του χωροταξικού έχουν ήδη προσδιοριστεί από αρμόδια επιτροπή γ) την ολοκλήρωση αλλαγών επί του νομοθετικού πλαισίου για την εκμίσθωση του γεωθερμικού δυναμικού και θέση σε διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου και δ) ειδικότερες παρεμβάσεις, όπως τη δημιουργία  Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου,  που θα ενσωματωθεί ως υπηρεσιακή μονάδα στον νέο οργανισμό που προωθείται από το Υπουργείο.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι «έχουμε δημόσια περιουσία αξίας 50 δις (ακίνητα και επιχειρήσεις). Αν τα αξιοποιήσουμε σωστά π.χ μέσα σε επτά χρόνια και όχι σε 50, τα 50 δις. ευρώ μέσα από τη μόχλευση μπορούν να γίνουν 150 δις. ευρώ. Έχουμε αυτή την προοπτική και δεν κάνουμε τίποτα (όπως έγινε και με το Ελληνικό). Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε.

«Το ενδιαφέρον ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ κάτι δείχνει….». Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων όπως είναι η ExxonMobil και Total για τους υδρογονάνθρακες σημειώνοντας ότι «το ενδιαφέρον των ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ δείχνει ότι είχαμε δίκιο πριν από πέντε χρόνια όπου μας είχαν χαρακτηρίσει γραφικούς όταν μιλούσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν».

Όπως παρατήρησε, «σήμερα η Ελλάδα μπορεί να προκηρύξει 8-10 διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Είναι όλα έτοιμα. Χρειάζεται μόνο η πολιτική απόφαση».

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν εθνική μεταλλευτική νομοθεσία (από το 2012) «αλλά κανείς δεν κουβεντιάζει για αυτή». Αυτό επεσήμανε-μεταξύ άλλων- ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες καθώς είναι π.χ πρώτη στην παραγωγή βωξίτη στην Ευρώπη, πρώτη στον περλίτη κλπ.

«Ζητάμε να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο για τη λειτουργία μας, να γίνει το χωροταξικό», παρατήρησε, και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διαδικασίες και να υπάρχει ένα πιο πρακτικό νομικό πλαίσιο, το οποίο να εξασφαλίζει συνέπεια και να αποφεύγονται φαινόμενα όπως με το θέμα της άδειας της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στις Σκουριές όπου έγιναν 17 προσφυγές στο ΣτΕ και παρότι οι δικαστικές κρίσεις όλες ήταν θετικές για την επιχείρηση, η αδειοδότηση δεν ευοδώθηκε.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.oryktosploutos.net/, Επιμέλεια: by Petros Tzeferis, 6/6/2017]