ΤΟ ΕΜΠ ΤΙΜΑ ΤΑ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, με τη φήμη του να έχει αποτύπωμα και διεθνώς, γιορτάζει φέτος τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του. Με την ευκαιρία της επετείου, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με στόχο να αναδειχθούν η ιστορική εθνική διαδρομή του ΕΜΠ, το αδιάλειπτο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και τεχνολογικό έργο και η διαχρονική συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας , όπως λέει το ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, η αρχή έγινε στις 6 Μαΐου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με εκδήλωση για τους μεταλλωρύχους του κόσμου, σε ανάμνηση του γεγονότος ότι το Πολυτεχνείο ξεκίνησε ως σχολείο μαστόρων και σε ένδειξη σεβασμού προς όλους τους εργαζομένους και ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τον Ιούνιο, στο Μέτσοβο το ΕΜΠ θα τιμήσει τη μνήμη και την προσφορά των Μετσοβιτών ευεργετών του, ανακοινώνοντας παράλληλα τα νεότερα αποτελέσματα της διαρκούς ερευνητικής προσπάθειας για την αναστήλωση ενός ηπειρώτικου συμβόλου, του Γεφυριού της Πλάκας. Τον Ιούλιο θα οργανωθεί στο Πάρκο Λαυρίου 48ωρος διαγωνισμός φαντασίας, δημιουργικότητας και τεχνολογίας, καλώντας νέους να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό video και board games, σε θέμα που θα «αποκαλυφθεί» κατά την έναρξη του διαγωνισμού.

Τον Σεπτέμβριο, το ΕΜΠ θα ανοίξει για ένα τριήμερο στο κοινό, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, σε ελεύθερες επισκέψεις και προγραμματισμένες περιηγήσεις, ενώ στο τέλος του χρόνου θα οργανωθεί έκθεση με έργα ζωγράφων που υπήρξαν καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας και ο Νίκος Εγγονόπουλος, αναδεικνύοντας έτσι τη σημαντική συμβολή του ΕΜΠ στην τέχνη, η οποία είναι άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, αφού έχει αναγνωρισθεί κυρίως η τεχνολογική και εκπαιδευτική του διάσταση.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την κεντρική εκδήλωση στις 12 Δεκεμβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο καθήκον του ΕΜΠ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/05/2017]