Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η χρήση του χρυσού στην ιατρική ανάγεται στην αρχαιότητα οπότε οι πρόγονοί μας του απέδιδαν απίθανες ικανότητες, όπως την εξασφάλιση της αιώνιας ομορφιάς και της παντοτινής υγείας. Στη σύγχρονη ιατρική η βιο-συμβατότητά του και οι υποαλλεργικές ιδιότητες σε συνδυασμό με την εξαιρετική του αντίσταση στη διάβρωση και στα βακτήρια καθιστούν το χρυσό το κατεξοχήν υλικό που επιλέγεται ως ιδανικό για μια πλειάδα εφαρμογών.

Οδοντιατρική

Ο χρυσός χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική εδώ και περίπου 2.700 χρόνια με τη χρήση του να παραμένει σταθερή και ευρύτατα διαδεδομένη ως τις μέρες μας καθώς χρησιμοποιείται σε εμφυτεύματα, κορώνες και γέφυρες, συνήθως υπό μορφή κράματος με άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Διάγνωση και επούλωση

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ενώσεις χρυσού έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου όπως και κάποιων μορφών αρθρίτιδας, ρευματισμών και φλεγμονών. Σε πολλές ιατρικές συσκευές χρησιμοποιούνται σύμπλοκες ενώσεις χρυσού όπως πχ. στα καλώδια των βηματοδοτών και τα επιχρυσωμένα στεντς τα οποία να σταθεροποιούν τα αδύναμα αιμοφόρα αγγεία κατά την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Κάποια εμφυτεύματα επίσης, τα οποία εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων, όπως του έσω ωτός, αξιοποιούν ενώσεις χρυσού λόγω της αυξημένης αντίστασης του μετάλλου στη βακτηριδιακή αποίκηση.

Οι έρευνες στον τομέα της νανοτεχνολογίας προσφέρουν πολλά υποσχόμενα περιθώρια για νέες εφαρμογές με χρήση χρυσού. Πράγματι, ο χρυσός διαθέτει πολλές ιδιότητες υπό μορφή νανοσωματιδίων ενώ διατηρεί εκείνες, όπως βιοσυμβατότητα ή αντίσταση στα βακτήρια, που είναι θεμελιώδεις για τη χρήση του στην ιατρική.

Λ.χ. αποτελεσματικά ως προς το κόστος και εύκολα μεταφερόμενα τεστ που περιέχουν νανοσωματίδια χρυσού βοηθούν στις μέρες μας τη διάγνωση θανατηφόρων νόσων. Στην περίπτωση της ελονοσίας οι δοκιμασίες ταχείας διάγνωσης (RDTs) περιέχουν λεπτή στρώση νανοσωματιδίων χρυσού που μεταβάλλει το χρώμα της, εντός ολίγων λεπτών, εφόσον τον αίμα του εξεταζόμενου φέρει τον ιό. Η ικανότητα ταχείας διάγνωσης παρομοίων νόσων σε άτομα που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες διαθέτουν ελάχιστη υποδομή, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να σωθούν έγκαιρα ζωές.

Λοιπές εφαρμογές περιλαμβάνουν τη χρήση νανοσωματιδίων χρυσού ως μέσου αποτελεσματικής χορήγησης του φαρμάκου σε περιοχές με νεοπλασίες ενώ αυτή τη στιγμή διενεργούνται στις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές για το συγκεκριμένο είδος της εφαρμογής.

[ΠΗΓΗ: http://www.euromines.org, Euromines article in Mining Global Magazine – August 2014]