Η ΧΑΜΗΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Χαμηλή εγχώρια ζήτηση και υποχώρηση των διεθνών τιμών περιόρισαν τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου παραγωγής βασικών μετάλλων το 2016, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Infobank Hellastat. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγορές μετάλλων παρέμειναν ασταθείς, με τις τιμές να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την επιβράδυνση τα κινεζικής οικονομίας, αλλά και την ενδεχόμενη έξοδο τα Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στη βαθμιαία αποκλιμάκωση των τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τάση που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του 2016, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα των μεταλλοβιομηχανιών.

Ακόμα, σημαντική επιβάρυνση στις εγχώριες επιχειρήσει προκαλεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, λόγω των αυξήσεων στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των τελευταίων ετών. Πάντως, τη διετία 2014 – 2015 το κόστος υποχώρησε λόγω τα αποκλιμάκωσα των τιμών των καυσίμων, γεγονός που σε συνδυασμό με δράσεις βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών βοήθησε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, κατά τη διάρκεια του 2014 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ζήτηση σε κάποιους τομείς της αγοράς εμφάνισε ήπια ανάκαμψη λόγω τα επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και την υλοποίηση κάποιων μικρότερων έργων υποδομής. Ωστόσο, η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έκτοτε «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών κατασκευαστικών έργων. Επίσης, η εγχώρια ζήτηση που προέρχεται από την ιδιωτική οικοδόμηση εξακολούθησε να είναι υποτονική.

Πάντως, το αρνητικό αυτό περιβάλλον αντισταθμίστηκε για τις εξαγωγικές βιομηχανίες από τις ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές και κυρίως τις ευρωπαϊκές, ιδίως στο αλουμίνιο, όπου επικράτησαν ανοδικές τιμές κατεργασίας. Αντιθέτου, η εικόνα στην αγορά χάλυβα ήταν αρνητική, με τη φθίνουσα ζήτηση και τις εξαγωγές φθηνών πρώτων υλών και προϊόντων από την Κίνα να προκαλούν πίεση στις διεθνείς τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Γκουζέλο, διευθύνοντα σύμβουλο τα Infobank Hellastat, «οι βιομηχανίες μετάλλων πρέπει να εξακολουθήσουν να διοχετεύουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό και να αναζητούν νέες γεωγραφικές αγορές οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την ύφεση, καθώς έτσι θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από την ελληνική αγορά».
[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 20/5/2017]