«ΞΥΠΝΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΤΑΥΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Στροφή στην ασφάλεια με καταφύγιο το χρυσό πραγματοποιούν οι επενδυτές, προσπαθώντας να προστατευτούν από τη γιγάντωση των γεωπολιτικών κινδύνων και της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, τη Μέση Ανατολή και τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία. Ήδη ο χρυσός μετρά κέρδη άνω του 10% μέχρι στιγμής φέτος, με την τιμή του να αναρριχάται σε υψηλό πέντε μηνών την Τρίτη (1.274 δολάρια) και τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχεια της bull market για το πολύτιμο μέταλλο. Μερικοί, μάλιστα, προετοιμάζονται ακόμα και για το μεγαλύτερο ράλι στην ιστορία του κίτρινου μετάλλου.

Οι money managers παρακολουθούν τις κινήσεις του απρόβλεπτου Ντ. Τραμπ και τις εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και το ενδεχόμενο μιας νίκης-έκπληξη της Μαρίν Λεπέν. Ενδεικτική της νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές είναι η εκτόξευση του δείκτη μεταβλητότητας VIX στο υψηλότερο επίπεδο από την εκλογή Τραμπ. Οι τελευταίες εξελίξεις που πυροδότησαν το νέο κύμα φόβου στις αγορές είναι οι δηλώσεις της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα ΗνωμέναΈθνη, Νίκι Χέιλι, πως ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις στη Συρία αν χρειαστεί, καθώς και η επιβεβαίωση του ίδιου του Τραμπ πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δράσουν μονομερώς ενάντια στη Βόρεια Κορέα, με την τελευταία να απειλεί με πυρηνικό χτύπημα. Στο μεταξύ, σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία.

Αναλυτές: Εκρηκτικό μείγμα μεταβλητότητας τα γεωπολιτικά

«Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα, με τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα», δήλωσε ο Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, ενώ πρόσθεσε: «Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε μόλις 10 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία».

«Αν τα βάλεις όλα μαζί, Συρία, Τραμπ, Βόρεια Κορέα, γίνεται ένα εκρηκτικό μείγμα μεταβλητότητας. Είναι αυτή η αβεβαιότητα που τρομάζει τους επενδυτές», σχολίασε από την πλευρά του ο Jonathan Barratt, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων στην Ayers Alliance Securities. «Υπάρχει μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια αναταραχή. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ένταση», δήλωσε ο Bill O’Neill της Logic Advisors. «Παρότι γνωρίζουμε ότι παίζεται το παιχνίδι του δειλού, η απόφαση των ΗΠΑ να στείλει πολεμικά πλοία στη Βόρεια Κορέα μπορεί να προκαλέσει την απρόβλεπτη αντίδραση του Κιμ Γιονγκ Ουν, κορυφώνοντας ξαφνικά την ένταση», σχολιάζει η ING

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πιθανή κορύφωσή τους θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου (λόγω αργίας του Πάσχα) Σαββατοκύριακου», ανέφερε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της Oanda. «Η βασική μας εκτίμηση για τον χρυσό είναι στα 1.307 δολάρια η ουγκιά και χρειάζεται σημαντική επιδείνωση της κατάστασης για να ξεφύγει από αυτά τα επίπεδα. Μια σοβαρή κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό στην περιοχή των 1.380-1.400 δολαρίων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο παράγοντας «Λεπέν»

«Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι σίγουρα το πιο σημαντικό γεγονός της άνοιξης και μια πιθανή νίκη της Μαρίν Λεπέν θα μεταφραστεί σε βασικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη στο σύνολό της», δήλωσε η Monica Defend της Pioneer Investments, ενώ πρόσθεσε: «Δίνουμε μικρές πιθανότητες σε μια νίκη Λεπέν και αναμένουμε πως μια πιο σταθερή πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πολλών γεωπολιτικών προκλήσεων».

Αυτήν τη στιγμή οι αγορές δεν προεξοφλούν νίκη Λεπέν, σημειώνει ο Chris Weston, της IG, ενώ προσθέτει: «Αν η πρόβλεψη της αγοράς είναι λανθασμένη, πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν, θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια μεταβλητότητα, όπως μαζικό sell-off γαλλικών τίτλων και αγορά χρυσού».

Η Fed και οι προοπτικές για ράλι στα 1.500 δολάρια

Στο μεταξύ, στήριξη βρίσκει ο χρυσός και στις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια, έτσι ώστε να διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη χωρίς να αφήσει την οικονομία να υπερθερμανθεί.

Μάλιστα, η Incrementum AG υποστηρίζει πως χρυσός βρίσκεται μπροστά σε ένα ράλι που θα τον οδηγήσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια θα τονώσουν τη ζήτηση, λέγοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο ενδέχεται να βρίσκεται στα αρχικά στάδια μιας bull market. Η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τα 1.400-1.500 δολάρια η ουγκιά φέτος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ronald-Peter Stoeferle, partner της εταιρείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Metals Focus, που στην ετήσια έκθεση της Gold Focus 2017 εκτιμά πως το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα κινητοποιήσει τους αγοραστές χρυσού, παρά την υπάρχουσα υπερπροσφορά στην αγορά, ωθώντας την τιμή έως και τα 1.475 δολ. φέτος. Το πολύτιμο μέταλλο είχε μια δύσκολη διαδρομή τούς προηγούμενους μήνες μετά την εκλογή Τραμπ και τις προσδοκίες για επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ, σημειώνει ο διευθυντής της Metals Focus, Nikos Kavalis, εξηγώντας, ωστόσο, πως η διαβεβαίωση της Fed στην τελευταία συνεδρίασή της πως θα συνεχίσει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα στηρίξει την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, 13/4/2017]