“ΧΑΡΑΜΑΔΑ” ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EUROGROUP

0ba5497f70b149dc81566fd2abb34122Άρση της αβεβαιότητας που θα επιτρέψει καλύτερα αποτελέσματα για τις τράπεζες στο μέτωπο των “κόκκινων” δανείων και της ρευστότητας, σηματοδοτούν οι εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup.

Η επίτευξη συμφωνίας στα βασικά στοιχεία του πακέτου των  μεταρρυθμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρονοδιάγραμμά τους, καθώς και η επικείμενη επιστροφή των “Θεσμών” στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και στις τεχνικές της λεπτομέρειες, αίρουν καταρχάς από το προσκήνιο τη συνεχή και επιζήμια αβεβαιότητα.  Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το γεγονός ότι πλέον γνωρίζουμε πως η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία και παύει να αιωρείται η απειλή πρόωρων εκλογών, σε μία χρονική περίοδο που η χώρα έχει μπροστά της μεγάλες αποπληρωμές το καλοκαίρι, είναι πολύ θετικό  για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Στην εμπιστοσύνη αυτή βασίζονται οι προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών και την επιστροφή καταθέσεων που επιδιώκονται ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό και αποταμιευτικό κενό της Οικονομίας.

Για τις τράπεζες, η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί το οξυγόνο για να επανέλθουν στην κανονικότητα και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Οικονομίας. Παράλληλα με τη συμφωνία, ωστόσο, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα κριθεί και από τη συμμετοχή της χώρας στο QE. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι αυτό που αναμένουν οι τράπεζες μαζί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση. Μαζί με αυτήν, κάποια δέσμευση των δανειστών για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, με αλλαγή των όρων αποπληρωμής, θα έδινε, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ισχυρή ώθηση στην εμπιστοσύνη, στην ψυχολογία της αγοράς και στη ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το χρέος με τις αγορές ομολόγων EFSF από τις τράπεζες, είχαν “παγώσει” κατά το διάστημα της έξαρσης της αβεβαιότητας, αν και δεν συναρτώνταν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, αγορές ομολόγων EFSF είχαν γίνει τον Φεβρουάριο (συγκεκριμένα αυτών που είχαν δοθεί το 2015 στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς) και αναμένεται να ξανα-ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των ομολόγων EFSF που κατέχουν οι τράπεζες κινείται στην παρούσα φάση στα 25 δις. ευρώ.

Πέραν της ρευστότητας, η άρση των αβεβαιοτήτων μετά το χθεσινό Eurogroup, θα βοηθήσει τις τράπεζες στο μέτωπο των “κόκκινων” δανείων. Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, κάθε φορά που σημειώνονται καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και αβεβαιότητα, οι πληρωμές δανείων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμισμένων, πέφτουν  το μισό. Για το λόγο αυτό, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες είδαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 1,5 δις. ευρώ, να προστίθενται στο υπάρχον “στοκ” των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 στα 104,8 δις. ευρώ, εξαιρουμένων των εκτός ισολογισμού στοιχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ).  

Τώρα, με το δεδομένο ότι οδεύουμε προς υπογραφή συμφωνίας, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι αποπληρωμές δανείων θα επανέλθουν σε ομαλή ροή και θα εντατικοποιηθούν οι ρυθμίσεις με πρωτοβουλία των δανειοληπτών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν και τα νομοθετήματα που αναμένονται ώστε να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.

Σημειώνεται ότι με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, οι τράπεζες θα μπορούν να αποτιμήσουν και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη (οι μέχρι στιγμής προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος έχουν υποχωρήσει στην περιοχή του 1,5% – 2% μάξιμουμ), με έμφαση στο πώς θα επηρεαστεί η κατανάλωση από τη φορολογική επιβάρυνση και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νένας Μαλλιάρα, 8/4/2017]