ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

An employee places gold bars in the Kazakhstan's National Bank vault in Almaty, Kazakhstan, September 30, 2016.  REUTERS/Mariya Gordeyeva

 REUTERS/Mariya Gordeyeva

Πού μπορεί να φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

Στο ερώτημα αυτό απαντά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» και σύμφωνα με αυτό, φυλάσσονται σε απολύτως ασφαλή καταφύγια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συγκεκριμένα περίπου 50% των αποθεμάτων φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ και το υπόλοιπο 50%, στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Αναλυτικότερα είναι κατανεμημένα κατά 29% στις ΗΠΑ, 20% στο Ην. Βασίλειο, 4% στην Ελβετία και κατά 47% εντός της χώρας εξασφαλίζοντας έτσι την κάλυψη εθνικών αναγκών σε πιθανές έκτακτες περιστάσεις ενώ η η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες. Κατά συνέπεια, δεν συνιστά ελληνική πρωτοτυπία.

«Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις σε χρυσό της Ελλάδας φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261,8 εκατομμύρια ευρώ. Οπως διαβεβαιώνουν  στελέχη της εποπτικής αρχής, τα τελευταία χρόνια καμιά μεταβολή δεν έχει γίνει στην ποσότητα χρυσού, με εξαίρεση τη μικρή αυξομείωση λόγω των συναλλαγών της με το κοινό για αγοραπωλησία χρυσών λιρών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, όπως επισημαίνεται, είναι πως όπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία του ισολογισμού της ΤτΕ, «το ποσοστό του χρυσού που μεταβιβάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ένταξη της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ και τη συμμετοχή της ΤτΕ στο Ευρωσύστημα, είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με το συνολικό απόθεμα σε χρυσό.

Ανάλογη μεταβίβαση έγινε από όλες τις χώρες που μετέχουν στη ζώνη. Η απόφαση της ΤτΕ το 2003 να πωλήσει 20 τόνους χρυσού από τα συνολικά αποθέματά της εντασσόταν στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της, πολιτική που ακολουθούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Η ρευστοποίηση αυτή οδήγησε απλώς σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της ΤτΕ και αφορούσε τμήμα της ποσότητας χρυσού που είχε συγκεντρωθεί από τις αγορές νομισμάτων».

Επίσης ενδιαφέρον είναι πως από 2000 η ΤτΕ, προκειμένου να κάνει ευχερέστερη τη διαχείριση των αποθεμάτων τα μετέτρεψε σε ράβδους χρυσού διεθνών προδιαγραφών.

Βέβαια όπως σημειώνεται στην «Καθημερινή», «οι ιστορίες με τα αποθέματα χρυσού της πατρίδας μας είναι πολλές. Η πλέον γνωστή, ωστόσο, είναι εκείνη που έχει να κάνει με τον Φεβρουάριο του 1941, όταν η διοίκηση της ΤτΕ κατόρθωσε, με μια παράτολμη ενέργεια, να φορτώσει το πολύτιμο απόθεμα που διέθετε σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη μυστική μεταφορά του στο υποκατάστημα του Ηρακλείου Κρήτης. Λίγο πριν από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 1941, ο διοικητής της ΤτΕ Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο υποδιοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος εγκατέλειψαν, μαζί με την πολιτική ηγεσία, την πρωτεύουσα με κατεύθυνση την Κρήτη. Στη συνέχεια η διοίκηση και ο χρυσός μεταφέρθηκαν στο Κάιρο και λίγο αργότερα κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του αποθέματος χρυσού στην Πραιτώρια. Ετσι, εγγράφηκε η υποθήκη για την ανασυγκρότηση της δραχμής στο μέλλον. Τελικά, μετά τον ενδιάμεσο σταθμό του Λονδίνου, το απόθεμα χρυσού επέστρεψε μεταπολεμικά στην Ελλάδα».

 

Δημοσιεύθηκε: HuffPost Greece 05/03/2017  Πηγή:  Καθημερινή