ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ: ΠΩΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ

AAA_2017-epikairotita-monti_delphi_221398712

Τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς η ελληνική βιομηχανία θα ανακάμψει κατέθεσαν σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Γενικός διευθυντής στον Τομέα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τσιμέντα Ηρακλής, LafargeHolcim Greece Γιώργος Μίχος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Θανάσης Σαββάκης, ο πρόεδρος και Γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, η διευθύντρια σε Ελλάδα και Κύπρο της EBRD Sabina Dziurman, ο πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Επώνυμων Προϊόντων Νίκος Καραγεωργίου, η Επικεφαλής της Dow central Europe και πρόεδρος Dow Hellas Δέσποινα Αναστασίου και ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ  Κωνσταντίνος Παναγούλιας.

Αναλυτικά, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθηγητής Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να αλλάξει το κράτος προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό και να ενδυναμώσει τον ελεγκτικό ρόλο του. Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ωσότου θεσπιστεί η διαδικασία πρότυπης περιβαλλοντικής δέσμευσης, απαιτούνταν 21.000 περιβαλλοντικές μελέτες με κόστος, για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ύψους 81 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σημείωσε ακόμη ότι απαιτείται η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα πρέπει, εκτός από το κριτήριο του υψηλότερου τιμήματος, να συνοδεύονται με τέσσερις ρήτρες. Πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τοπική ωφελιμότητα, τη συμμετοχή του Δημοσίου στα μελλοντικά κέρδη και τη δημιουργία “ταμείου” νέας γενιάς με τμήμα των εσόδων από το εν λειτουργία επενδυτικό έργο.

Ο Αναπληρωτής Γενικός διευθυντής στον Τομέα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής Γιούνκερ είναι η θέση της βιομηχανίας στο επίκεντρο της πολιτικής για την ανάπτυξη. Διευκρίνισε πως ο βιομηχανικός τομέας πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα του συνόλου των δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με την Ευρώπη να έχει ανάγκη από προγράμματα αγορών κεφαλαίου και πόρους για την εκκίνηση των επιχειρήσεων.

Έκανε ακόμη λόγο για χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, ενώ, όπως είπε, το 40% των εργοδοτών στην Ευρώπη δεν διαθέτει πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τσιμέντα Ηρακλής, LafargeHolcim Greece Γιώργος Μίχος διερωτήθηκε εάν “θέλουμε στην Ελλάδα βιομηχανία”, δεδομένου ότι η συνεισφορά του συγκεκριμένου κλάδου έχει υποχωρήσει στο 10% και η συνδεόμενη απασχόληση αντιστοιχεί μόλις στο 10% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας.

Τόνισε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αποτελέσει για τη βιομηχανία δίοδο προς τις παγκόσμιες αγορές, ενώ σχολίασε ότι η εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και η χωροταξική διευθέτηση αποτελούν ορισμένα από τα μεγάλα προσκόμματα που αντιμετωπίζει το επιχειρείν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Θανάσης Σαββάκης σημείωσε ότι απαιτείται η χάραξη εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι το 1995 η συμβολή στο ΑΕΠ της βιομηχανίας αντιστοιχούσε στο 11,4%, ποσοστό που έχει μειωθεί, σήμερα, στο 8%. Εάν, όπως είπε, ο εγχώριος βιομηχανικός κλάδος επέστρεφε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, η απασχόληση θα αυξανόταν κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 23 δισ. και η συμβολή σε φόρους θα ανερχόταν στα 4 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και Γενικός διευθυντής Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης εστίασε στη βιώσιμη ανάπτυξη των βιομηχανιών που θα πρέπει να δημιουργεί κοινωνικό πλεόνασμα και επιπρόσθετη αξία στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Παπαστράτος στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), έχοντας δαπανήσει, κατά τα τελευταία χρόνια, περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ στο Κέντρο R&D της εταιρείας απασχολούνται 430 επιστήμονες.

Η διευθύντρια σε Ελλάδα και Κύπρο της EBRD Sabina Dziurman σημείωσε ότι έχει παράσχει χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ η πλατφόρμα που διαθέτει θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι πρέπει η Ελλάδα να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού και να ενταθεί η φορολογική συνείδηση.

“Απαιτείται λιγότερη γραφειοκρατία, σταθερότητα και ένα φιλικό περιβάλλον. Δεν μας ενοχλεί να είναι υψηλή η φορολογία, αλλά θα πρέπει να είναι σταθερή” σχολίασε η κυρία Dziurman.

Ο πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Επώνυμων Προϊόντων Νίκος Καραγεωργίου υπογράμμισε ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να πάψει να αποτελεί αντίπαλο στην επιχειρηματική δημιουργία και σχολίασε πως, έως σήμερα, ό,τι έχει νομοθετηθεί δεν έχει τηρηθεί με αποτέλεσμα το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα να ενισχύεται.

Η Επικεφαλής της Dow central Europe και πρόεδρος Dow Hellas Δέσποινα Αναστασίου ανέφερε πως ο όμιλος προσφέρει περισσότερες από 700.000 υπηρεσίες σε πελάτες, απασχολεί πάνω από 75.000 άτομα και δαπανά σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ετησίως, 3 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Κωνσταντίνος Παναγούλιας σημείωσε ότι ο ελληνικός φαρμακευτικός κλάδος συμμετέχει στο ελληνικό ΑΕΠ με 3,6%, προσφέροντας 86.000 θέσεις εργασίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι φαρμακοβιομηχανίες κλήθηκαν το 2016 να επιστρέψουν, υπό τη μορφή εκπτώσεων, περίπου το 30% των πωλήσεών τους.

Έδωσε ακόμη έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν τα έσοδα από κλινικές μελέτες τα οποία στην Ελλάδα είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό, τα έσοδα είναι της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 04/03/2017]