Η ΠΟΛΥΜΕΤΑΛΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

img_0616Η παραγωγή χρυσού στην Αυστραλία ανέβηκε το 2016 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων. Συγκεκριμένα έφθασε τους 296 τόνους, μερικούς παρακάτω από την επίδοση ρεκόρ των 314 τόνων το 1997.

Δείγμα και αυτό των ανοδικών τάσεων στην ζήτηση των μετάλλων μετά την ύφεση των προηγούμενων χρόνων. Η Αυστραλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χρυσοπαραγωγική χώρα στο κόσμο μετά την Κίνα των 455 τόνων το χρόνο.

Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα περίπου 350 τόνους βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική, ενώ πολλαπλάσια είναι τα δυναμικά αποθέματα στην ίδια περιοχή, αλλά και πολυμεταλλικές μεταλλοφόρες περιοχές της Κεντροανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Προσωπικά εκτιμώ ότι, αν και χρυσός ρυθμίζει συχνά την οικονομικότητα ενός κοιτάσματος, η παρουσία βιομηχανικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, άργυρος είναι αυτή που προσδίδει επενδυτική σταθερότητα, καθώς και λειτουργική προοπτική.

Είναι αυτά που οι χρήσεις τους απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και προϊόντων, και βρίσκονται πάντοτε στο επίκεντρο της παραγωγικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

του Δρ. Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη,

ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, , 1/3/2017