ΟΙ “ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ” ΤΟΥ DRAGHI ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ QE

9f77808f5acf49e2a68ae005151d6514Όσο αυξάνεται η ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με την εξέλιξη του πληθωρισμού την απομακρύνει.

Όπως παρατηρούν κοινοτικοί παράγοντες στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, “δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ένταξης της Ελλάδας στο QE όσο η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει και δεν υπάρχει “πράσινο σήμα” από το Eurogroup προς την ΕΚΤ…”, παρά το γεγονός οτι στην διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντιμετωπίζουν ως απολύτως αναγκαία την στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται, όπως σημειώνουν, από το γεγονός οτι η αυξητική πορεία του πληθωρισμού στην Ευρώπη ευνοεί την αύξηση των πιέσεων προς την διοίκηση της ΕΚΤ για επίσπευση του περιορισμού του προγράμματος ακόμα και πριν από το τέλος του 2017.

Οι πιέσεις αυτές έχουν ενταθεί από την πλευρά της Bundesbank σε σημείο που να φέρνουν σε δύσκολη θέση την μέχρι στιγμής πλειοψηφία του ΔΣ γύρω από τον Mario Draghi που επιμένει στην διατήρηση του προγράμματος.

Στην ΕΚΤ πάντως εκτιμούν οτι οι διαδικασίες της αξιολόγησης θα ολοκληρωθούν παρά τις δυσκολίες, ακόμα και με την υπάρχουσα καθυστέρηση, μέσα στον Απρίλιο. Η ανησυχία όμως παραμένει για δύο λόγους.

Ο ένας αφορά το διαπιστωμένο γεγονός της αυξητικής τάσης στα NPLs και της σημαντικής μείωσης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα από τις αρχές του χρόνου.

Ο συνδυασμός αυτός της συνεχιζόμενης αύξησης των NPLs και της μείωσης της καταθετικής βάσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα αρμόδια κλιμάκια της ΕΚΤ και του SSM, μπορεί να οδηγήσει σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δραματικές εξελίξεις μέσα στο 2018.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στην διένεξη μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου που αφορά στην περαιτέρω παρέμβαση ελάφρυνσης στο ελληνικό χρέος. Και στο σημείο αυτό το ΔΝΤ επιμένει οσο αφορά την ανεπάρκεια των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται και ζητά μεγαλύτερη παρέμβαση στα μεσομακροπρόθεσμα κάτι που το Βερολίνο δεν δείχνει έτοιμο προς το παρόν να αποδεχθεί.

Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και εκεί στην βάση των τελευταίων στοιχείων που θα έχει στο μεταξύ παρουσιάσει η Eurostat θα επιχειρηθεί να βρεθεί μία φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ όμως η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και ακόμα και αν υπάρξει  αποδοχή από την ελληνική πλευρά των “μεταρρυθμίσεων” που ζητάει το ΔΝΤ, δεν φαίνεται να επαρκεί για μία συμφωνία για το χρέος…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 23/3/2017]