ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

05-Mar-17 11-13-40 AMΑλλαγή στρατηγικής με ισχυρές αναταράξεις στην υψηλότερη βαθμίδα της διοίκησης εντός και εκτός συνόρων φέρνει η καθήλωση της επένδυσης στις Σκουριές. Οι Καναδοί της Eldorado Gold αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, συνολικής εκκαθάρισης στελεχών, την ώρα που ο πάγος με την κυβέρνηση αρχίζει να λιώνει, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο νέο σκηνικό.

Πριν από λίγες μέρες ένα εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε από τους Καναδούς στο προσωπικό της ελληνικής θυγατρικής τους αποκάλυπτε την αλλαγή φρουράς στην Ελλάδα, δίνοντας μάλιστα έναν τόνο συνέχειας στις ανακατατάξεις. Ο μέχρι πρότινος διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Δημήτρης Δημητριάδης ανέλαβε και επισήμως το τιμόνι από τον κ. Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο, παλιό στέλεχος της εταιρείας που βρισκόταν στη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός την τελευταία διετία, όσο δηλαδή διήρκησε και ο πόλεμος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι φήμες για τους λόγους της εσπευσμένης αντικατάστασης οργιάζουν, η απόφαση των Καναδών να εκχωρήσουν το δικαίωμα υπογραφής σε δυο στελέχη τους (τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικός Χρυσός Εντουάρντο Μούρα) είναι για πολλούς μια σαφής ένδειξη ότι η Eldorado Gold επιδιώκει μεγαλύτερο έλεγχο στην εταιρεία. Δεν ήταν, όμως, η μόνη αλλαγή στα ανώτατα κλιμάκια της Eldorado Gold που πέρυσι έκλεισε με ζημίες που ξεπέρασαν τα 344 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί στην εκπνοή του 2016 η καθαίρεση από τους Καναδούς του μάνατζμεντ της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο, με την αντικατάσταση του Πολ Ράιτ από τον Τζορτζ Μπερνς.

Οι Καναδοί επένδυσαν 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (σ.σ.: 2,3 δισ. ευρώ κόστισε μόνο η εξαγορά της European Goldfields) και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, ενώ 750 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ρίξει σε έργα στη Χαλκιδική, επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης και παραδέχεται ότι οι καθυστερήσεις και οι συνεχείς αναβολές δημιούργησαν σπατάλες που δικαίως δεν περνούν απαρατήρητες από τους μετόχους της εταιρείας. Όπως σημειώνει, υπήρξαν μελέτες που επαναλήφθηκαν και εκτίναξαν το κόστος ενώ μόνο η ανάκληση της άδειας στις Σκουριές, που έγινε από τον κ. Πάνο Σκουρλέτη λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2015, κόστισε στην εταιρεία 20 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι οι σπατάλες και το ξεχείλωμα των προμηθειών ήταν αυτές που επιτάχυναν το βήμα των μεγάλων αλλαγών αν και επισήμως ο κ. Θεοδωρακόπουλος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Δημητριάδης

Mεταλλειολόγos με σπουδές οτο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακό στον Καναδά, ο νέος μάνατζερ της Ελληνικός Χρυσός ανήκει στην παλιά φρουρά των μεταλλείων Χαλκιδικής. Έχει εργαστεί πρώτα στην καναδική TVX, μετά στους βωξίτες της ΕΛΜΙΝ και στη συνέχεια στην European Goldfields, την οποία εξαγόρασαν οι Καναδοί το 2012, ως αντιπρόεδρος και διευθυντής Ανάπτυξης. Ανήκει σε αυτούς που όχι μόνο υποστηρίζουν ανοιχτά την τεχνολογία του flash smelting (ακαριαία τήξη), με την οποία θα παραχθεί ο χρυσός στο εργοστάσιο μεταλλουργίας χωρίς τη χρήση κυανίου, αλλά βρίσκεται πίσω και από όλη την προετοιμασία για να φτάσει η εταιρεία σε αυτή την επιλογή. «Κάνουμε focus στο πρότζεκτ, περιορίζουμε τις δαπάνες και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε έργα για την τοπική κοινωνία», δηλώνει στην πρώτη του συνέντευξη ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Μέλημά του είναι να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ με την κυβέρνηση και φυσικά να ανοίξει τον δρόμο για τις Σκουριές που παραμένει το μεγάλο αγκάθι. Η υπογραφή καν τεχνικών μελετών για το έργο, λίγες μέρες αφότου κάθισε στη θέση του ο κ. Σταθάκης αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα για την αλλαγή κλίματος. Έκτοτε, όμως, παρά τις διαδοχικές συναντήσεις των δύο πλευρών και την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, η Ελληνικός Χρυσός εξακολουθεί να έχει σε εκκρεμότητα έξι συνολικά άδειες για Σκουριές και Ολυμπιάδα.

«Η πορεία της επένδυσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της χώρας. Η συνέχιση της αξιολόγησης και η επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες στον τομέα των επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά ο κομματικός μηχανισμός είναι εκεί για να εμποδίσει κάθε μας βήμα». Ποιες είναι, όμως, οι προτεραιότητες των Καναδών το επόμενο διάστημα; «Πρώτο και βασικό είναι να επιλυθούν όλα οι εκκρεμότητες με το θέμα των αδειών και να δοθεί λύση και στο θέμα με τη μεταλλουργία χρυσού».

Αγκάθι οι Σκουριές

Στις Σκουριές η άδεια εγκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών για να ακολουθήσει η άδεια δόμησης παραμένει επί μήνες στα συρτάρια του υπουργείου. Ωστόσο για τους Καναδούς η πρόβλεψη για έναρξη λειτουργίας το 2019 δεν αλλάζει, μολονότι στην πρόσφατη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 2016 αναφέρουν ότι οι επενδύσει για φέτα θα κυμανθούν οε χαμηλότερα επίπεδα, μεταδύ yo και 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει ότι μόνο το 1/3 του συμπυκνώματος χαλκού των Σκουριών θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή χρυσού, το οποίο όμως αποτελεί καταλύτη για τη μεθοδολογία γιατί αυξάνει την ανάκτηση χρυσού. Για το εργοστάσιο στις Σκουριές, η μέθοδος μεταλλουργίας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο προστριβών με την κυβέρνηση, η οποία τελευταία επιχειρεί να λύσει το θέμα ρίχνοντας την μπάλα… στη διαιτησία. Είναι ένας εύσχημος τρόπος για να διώξουν την ευθύνη από πάνω τους και να ξεγλιστρήσουν από τις κομματικές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να σφυροκοπεί την επένδυση. «Μέχρι σήμερα, οι Καναδοί έδειχναν κατανόηση χωρίζοντας ότι έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση που αντιμάχεται το έργο. Υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με το τι θα συμβεί αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

Το πλέον άμεσο για την Ελληνικός Χρυσός είναι να ξεκινήσει η μονάδα εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, από την οποία περιμένει κέρδη τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ στον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Η μονάδα, η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως, θα λειτουργήσει υστέρα από 22 χρόνια τα μεταλλεία Μποδοσάκη και θα παράγει τρία συμπυκνώματα: μολύβδου-αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου πυριτίου με περιεκτικότητα χρυσού 2S γραμμάρια τον τόνο. Η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, με σκοπό να τεθεί σε φουλ παραγωγή τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ήδη σχεδόν όλη η παραγόμενη ποσότητα είναι συμβολαιοποιημένη κατά 60% στην Κίνα, κατά 30% στις Η ΠΑ και κατά 5% στη Ναμίμπια.

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ _ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, της Μαριάννας Τζάννε, 05/03/2017]

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ: Χωρίς να θέλουμε να εξετάσουμε τις πληροφορίες και τη γνώση επί του θέματος της συντάκτριας του δημοσιεύματος πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για τον αγώνα που έδωσε ψυχή τε και σώματι ο προηγούμενος γενικός διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.  Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Ξεπερνώντας ακόμα και τα όρια της προσωπικής αντοχής εργάστηκε πάντα δίπλα στους μεταλλωρύχους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, αντιπαρατέθηκε με επιχειρήματα και σθένος απέναντι σε εκείνους που δεν ήθελαν να γίνει το όνειρο των ελλήνων μηχανικών πραγματικότητα και ήταν πάντα-και θα είναι- ένας από εμάς. Ένας από τους εργάτες-αγωνιζόμενους των Μεταλλείων Χαλκιδικής.