ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΘΗΝΑ

dd6f0-aristotelisΤο «Εργοτάξιο Ιδεών» αποτελεί μια πρωτοβουλία των εκδόσεων Ευρασία και ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, συζητήσεις και ομιλίες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, υπό τον συντονισμό του Μίλτου Θεοδοσίου. Αυτή την Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Αριστοτέλη, με κεντρικό ομιλητή τον Στασινό Σταυριανέα, επίκουρο καθηγητή Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών.

Τα βιολογικά έργα του Αριστοτέλη αποτελούν το εκτενέστερο μέρος του σωζόμενου έργου του. Στα «Περί τα ζώα ιστορίαι» , «Περί ζώων μορίων» και «Περί ζώων γενέσεως», ο Αριστοτέλης μελετά λεπτομερώς και εισηγείται εξηγήσεις των διαφόρων οργάνων του σώματος των ζώων αλλά και των στοιχείων που το συνθέτουν. Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τον σπουδαίο φιλόσοφο, είναι κεντρική για την ίδια τη θεωρητική κατανόηση της φύσης.

Ποια αντίληψη για τη φύση όμως αναδύεται στο έργο του; Πώς αντιδρά στον υλισμό των προσωκρατικών φιλοσόφων και τη μεταφυσική πλατωνική τελεολογία; Και κυρίως πώς εξηγεί την ενότητα των έμβιων όντων, την ένωση ψυχής και σώματος; Σε αυτή τη συνάντηση, ο Στασινός Σταυριανέας θα εξηγήσει πώς η ζωολογία του Αριστοτέλη μάς βοηθάει να κατανοήσουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα διαχρονικά φιλοσοφικά ερωτήματα.

Ο Στασινός Σταυριανέας είναι επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν θέματα φιλοσοφίας της βιολογίας και της φυσικής επιστήμης του Αριστοτέλη. Την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, στις 20.00, στο Καφέ Έναστρον (Σόλωνος 101, Αθήνα, τηλ. 2103828139). Είσοδος ελεύθερη.