«ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ». ΜΙΑ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

 

factory-marmodom-640x400Η εταιρία ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ δεν είναι μία τυχαία επιχείρηση, αλλά μία μονάδα που ασχολείται με ένα αντικείμενο, το μάρμαρο, το οποίο πουλάει στο εξωτερικό και, μάλιστα, με τεράστιο κέρδος. Σε αυτό επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό μοσχοπουλάει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, με εμπορικό σύνθημα Welcome to a World of White (καλώς ήρθατε στον κόσμο του λευκού), για να δείξει την ειδίκευση της και την υπεροχή της στο λευκό μάρμαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία, που εδρεύει στη Δράμα και παραμένει κερδοφόρα και στα οκτώ χρόνια της κρίσης, πολιορκείται , εδώ και καιρό, από υποψήφιους μνηστήρες. Έχουν ενδιαφερθεί γι’ αυτήν ορισμένα διεθνή funds, αλλά και ξένες επιχειρήσεις. Μάλιστα, μία εξ’ αυτών, αραβικών συμφερόντων, φέρεται να έχει εκδηλώσει το πιο θερμό ενδιαφέρον για την ελληνική εταιρία.

Ούτε κουβέντα…

Πάντως, είναι κοινό μυστικό ότι οι όποιες συζητήσεις δεν οδηγούν πάντα σε μία επιχειρηματική συμφωνία. Γι’ αυτό και από πλευράς της Κυριακίδης , δε γίνεται καμία αναφορά για τη φυγή από το Χρηματιστήριο και την επόμενη ημέρα . Επιπλέον, η προαιρετική δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε, αποσκοπεί στο να συγκεντρωθεί, τουλάχιστον, το 90% των μετοχών στη θυγατρική Αντίοχος , που ανήκει κατά 100% στον Ηλία Κυριακίδη. Ενός εκ των 16 προσώπων, στον έλεγχο των οποίων βρίσκεται το 80,2% της εταιρίας. Τα μέλη της οικογένειας Κυριακίδη κατέχουν περί το 54%, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά είναι διάσπαρτα σε μέλη άλλων τριών οικογενειών (Καλλιονίδη, Ζαμανόπουλου, Κονδύλη).

Η μετοχή

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας γίνεται στα 4,02 ευρώ, με συνέπεια η Κυριακίδης να βγαίνει από το Χρηματιστήριο με αποτίμηση 93,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 178,3% της καθαρής της θέσης (52,5 εκατ. ευρώ). Από την αρχή της κρίσης, στα τέλη του 2008 έως τώρα, η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 1.281%, ενώ, μαζί με τα μερίσματα η συνολική απόδοση εκτοξεύεται στο 1.510%.

Κερδοφορία

Η Κυριακίδης έχει 29 εκατ. ευρώ στο ταμείο, μόλις 1,3 εκατ. ευρώ δάνεια, ενώ αποτιμά τα περιουσιακά της στοιχεία στα 88,1 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, το 73,1% προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ η συνεχής κερδοφορία, στα χρόνια από το 2008 έως και το 2016, ανέρχεται, αθροιστικά, στα περίπου 50 εκατ. ευρώ, στοιχεία σαφώς ελκυστικά για τους υποψήφιους επενδυτές. Το κόστος για να αγοραστούν όλες οι μετοχές της μειοψηφίας είναι 18,5 εκατ. ευρώ και είναι θέμα χρόνου να δούμε κατά πόσο θα υπάρξει mega deal μεταξύ της Κυριακίδης και των ξένων «πολιορκητών».

[ΠΗΓΗ: FINANCE & MARKETS VOICE, του Θάνου Ξυδόπουλου, 23/02/2017