ΜΟΛΙΣ 550 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ 2 ΕΤΗ

tsakalotos_taipedΕξαιρετικά χαμηλά ήταν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις τη διετία 2015 – 2016. Η αξία των ολοκληρωμένων συναλλαγών έφθασε μόλις τα 550 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας τη ραθυμία της κυβέρνησης να μειώσει το κράτος και να αξιοποιήσει τον πλούτο του. Οι τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που έκλεισαν στη διάρκεια της περασμένης διετίας ήταν εκείνη του ΟΛΠ (280 εκατ. ευρώ), του Αστέρα (95 εκατ. ευρώ) και τέλος η εκχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ (40 εκατ. ευρώ).

Μια πολύ φτωχή περίοδο σε έσοδα αποκρατικοποιήσεων είχαμε μέσα στη διετία 2015- 2016. Η αξία των ολοκληρωμένων συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας τη ραθυμία της κυβέρνησης να μειώσει το κράτος και να αξιοποιήσει τον πλούτο του. Αυτό έγινε ορατό, τόσο κατά την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πριν από λίγες ημέρες. Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να «σπρώχνουν» το κάρο, αλλά σχεδόν μόνα τους.

Σε ό,τι αφορά τη διετία 2015 – 2016, η αξία των νέων αποκρατικοποιήσεων ανήλθε σε μόλις 550 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 106 εκατ. ευρώ αφορούσαν το 2015, όπου χάθηκε σημαντικός χρόνος με τη διαπραγμάτευση του 3ου μνημονίου, και τα υπόλοιπα περίπου 440 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποκρατικοποιήσεις της περασμένης χρονιάς.

Οι τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που έκλεισαν στη διάρκεια της περασμένης διετίας έσοδα ήταν εκείνη του ΟΑΠ (280 εκατ. ευρώ), του Αστέρα (95 εκατ. ευρώ) και τέλος η εκχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ (40 εκατ. ευρώ). Μάλιστα οι δύο πιο σημαντικές από τις τρεις συμφωνίες ολοκληρώθηκαν στο β’ εξάμηνο του περασμένου έτους, φανερώνοντας πολύμηνες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Το συνολικό εισπραχθέν τίμημα στη διετία ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά συμπεριελάμβανε και έσοδα προγενέστερων αποκρατικοποιήσεων (π.χ. από την πώληση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας κ.ά.). Τώρα το στοίχημα μπαίνει για το 2017, όπου το ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά σε έσοδα 2 δισ. ευρώ από συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις και άλλα 560 εκατ. ευρώ από νέες αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Ωστόσο, οι στόχοι διαρκώς διολισθαίνουν, καθώς είναι ορατή η ραθυμία με την οποία η κυβέρνηση προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό είναι ορατό στην ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, που αρχικά η συναλλαγή ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2016, στη συνέχεια μετατέθηκε για το τέλος Ιανουάριου 2017 και τώρα στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Φεβρουάριου. Αν και όλοι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, εν τούτοις μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι είναι επιφυλακτικοί. Σημειώνεται ότι η καταβολή του 1,23 δισ. ευρώ από την Fraport Greece θα πραγματοποιηθεί το επόμενο δευτερόλεπτο που θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, από τις κρατικές αρχές, στην παραχωρησιούχο επιχείρηση. Όσο καθυστερεί η μεταβίβαση, το ελληνικό Δημόσιο θα στερείται αυτής της γιγαντιαίος καταβολής. Σημειώνεται, ότι το ποσό αυτό ξεπερνά σε ύψος την καλύτερη χρονιά του ΤΑΙΠΕΔ σε εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για το 2011, όταν το Ταμείο εισέπραξε μέσα σε ένα έτος περίπου 1,16 δισ. ευρώ. Η χειρότερη χρονιά ωστόσο δεν ήταν το 2015, αλλά το 2012· όταν πραγματικά μπήκαν πενιχρά έσοδα στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου.

Τροχοπέδη, τότε και σήμερα παραμένουν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και πολλοί δημόσιοι φορείς, που αντιλαμβάνονται να περιορίζεται η επιρροή και το… χωράφι τους.22-Jan-17 10-03-19 AM

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Βαγγέλη Μανδραβέλη, 22/01/2017]