ΔΝΤ: «ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΜΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»

imf-thumb-large--2-thumb-largeΑνοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ερωτηθείς σχετικά “παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη”.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΔΝΤ για περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) στην Ελλάδα, ο κ. Rice παρέπεμψε στην πρόσφατη ανάρτηση των Tomsen – Obstfeld στο blog του ΔΝΤ, λέγοντας ότι “το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του Ταμείου” για το ελληνικό πρόγραμμα.

“Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα”, όμως αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, “τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα”.

Επίσης γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευθεί η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Άρθρου IV, που περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς αν η έκθεση θα λαμβάνει υπόψιν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν για το ελληνικό χρέος ο κ. Rice δήλωσε ότι “θα είναι περιεκτική και θα λάβει υπόψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες”. Αναφορικά με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην παρουσίασή της έκθεσης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως είναι κάτι το φυσιολογικό καθώς πρόκειται για “πολύ υλικό το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά”.

Ακόμη ο κ. Rice δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, ενώ σε ερώτηση για το πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση του προγράμματος δήλωσε πως “δεν υπάρχει προθεσμία” και πως “στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια πιεστική επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 12/01/2017]