O ΓΟΛΓΟΘΑΣ 10 ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83

Υπηρεσία μιας στάσης, «Invest in Greece» (νυν «Enterprise Greece»), Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, Fast Track, προσέλκυση επενδυτών. Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, ένα εγχείρημα που μοιάζει αντίστοιχο με εκείνο του Σίσυφου.

Άδικα; Μάλλον όχι, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρότι έχουν περάσει έως και 25 χρόνια, μεγάλες επενδύσεις παραμένουν μακέτα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται μια δεκαετία απλώς για να ξεκινήσει ένα έργο. Ως εκ τούτου, παγιώνεται n αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν συνιστά επενδυτικό προορισμό, μη έχοντας καταφέρει να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης για την προσέλκυση σημαντικών ξένων και εγχώριων κεφαλαίων. Ακόμη και οι αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΈΔ ολοκληρώνονται μόνο «στα χαρτιά».

Δείτε παρακάτω δέκα επενδύσεις που παρότι διαθέτουν μακρύ παρελθόν, αναζητούν το μέλλον τους. Μάλιστα, από αυτές, μία μόνο, αυτή της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ. Χαλκιδική πραγματοποιείται αφότου επί μακρόν αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την οσφυοκαμψία της κρατικής μηχανής.

Συγκεκριμένα για τις Σκουριές, αν και το μεγαλύτερο έργο που πραγματοποιείται στον εγχώριο ορυκτό πλούτο φαίνεται να αντιμετωπίζει, πλέον, τα λιγότερα στην ιστορία του εμπόδια, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επένδυσης της οποίας η ακύρωση υπήρξε κορυφαία προτεραιότητα της συγκυβέρvnσns ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Η θυγατρική του καναδικού ομίλου EldoradoGold έλαβε την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων το 2011. Από τότε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016. οπότε η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της στις Σκουριές, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εξέδιδε τις απαραίτητες άδειες, ενώ το 201 5. όταν στο τιμόνι βρισκόταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακάλεσε και ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός.

Έπειτα από περίπου 16 αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της επένδυσης, την απομάκρυνση από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος των κ. Λαφαζάνη, Σκουρλέτη και Τσιρώνη και την τοποθέτηση ως επικεφαλής του Γ. Σταθάκη, το έργο γνωρίζει καλύτερες ημέρες. Προ ημερών, με απόφαση του κ. Σταθάκη. δόθηκε μια απαραίτητη έγκριση για την υλοποίηση του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Πρόκειται για έγκριση ρουτίνας, που αφορά την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων της μονάδας των Σκουριών, και παρέμενε, εδώ και μήνες στο συρτάρι του υπουργικού γραφείου του Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη παραγωγής από Ολυμπιάδα και Σκουριές τον Μάρτιο του 2017 και το 2019. αντίστοιχα.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 03/12/2016]