ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ Η ΚΑΙ ΜΗΝΩΝ “ΒΛΕΠΟΥΝ” ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

tsakalotos_34-750x400Το θέμα δεν είναι η ουσία των εξαγγελιών Τσίπρα, αλλά το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ενεργεί χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει τους δανειστές, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές σχολιάζοντας τον νέο γύρο εντάσεων μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης και των Θεσμών, ενώ σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση αλλά και στην ένταξη της Ελλάδας στο QE, είναι πλέον σίγουρες. Όπως προειδοποιούν, τίθεται πλέον το δίλημμα των προώρων εκλογών, τονίζοντας ότι ο Τσίπρας δεν θα έχει καλό τέλος, εάν δεν εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους.

Αν και οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών γύρω από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να ηρεμήσουν κάπως, τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup δώσει την δική του ετυμηγορία, η Brown BrothersHarriman προειδοποιεί πως σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποτύχει να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους, το τέλος για αυτόν δεν θα είναι καλό.

Όπως παρατηρεί το fund, η νέα αυτή διαμάχη έστειλε σε χρόνο dt τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σχεδόν 60 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Το Eurogroup δεν έδωσε την ελάφρυνση χρέους που απαιτούσε το ΔΝΤ και έτσι αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το 3,5% του ΑΕΠ ως στόχο για το πλεόνασμα για το μεσοπρόθεσμο διάστημα πέραν του 2018, κάτι που το Ταμείο θεωρεί μη ρεαλιστικό. Ως αντάλλαγμα, το ΔΝΤ επιμένει πως ο μόνος τρόπος να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι μέσω βαθύτερων περικοπών στις συντάξεις, όπως σημειώνει η BBH.

H Ελλάδα από την πλευρά της εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ο πρωθυπουργός ξόδεψε αμέσως αυτή τη διαφορά, ενώ η Βουλή το ενέκρινε. “Αυτό ενόχλησε μερικούς από τους δανειστές, αν και η Γαλλία φαίνεται να είναι πιο συγκαταβατική” επισημαίνει η BBH.

Όπως τονίζει, “ο Τσίπρας δεν θα έχει καλό τέλος, εάν δεν εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους”. Για να ελαχιστοποιήσει τις εκλογικές απώλειες, υπάρχει κάποια σκέψη ο Τσίπρας να κινηθεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να προετοιμαστεί για πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι απώλειες θα είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου.

Η τελευταία διαφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο έχει περισσότερο να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, χωρίς να έχει προηγουμένως διαβουλευθεί με τους πιστωτές της, και όχι με τον πραγματικό αντίκτυπο των μέτρων αυτών στις δημοσιονομικές ισορροπίες, τονίζει η Citigroup σημειώνοντας πως οι επιπτώσεις των εξαγγελιών Τσίπρα δεν ξεπερνούν του 0,3% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του 2016. Οι εξαγγελίες θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της απότομης πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, εν μέσω των νέων γύρων δημοσιονομικής λιτότητας, όπως υπογραμμίζει η Citi. Η απροθυμία εκ μέρους των πιστωτών, και της Γερμανίας ειδικότερα, να κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα θα κρατήσει ψηλά τις εντάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ίσως και μήνες, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει πλήρες ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, όπως τονίζει.

Μέχρι στιγμής, το ελληνικό πρόγραμμα βρισκόταν σε αρκετά καλό δρόμο, όπως σημειώνει η Stratfor. Ωστόσο, οι τρέχουσες εντάσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των μεταρρυθμίσεων. Μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα καθυστερήσει επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κάτι που η Αθήνα ήλπιζε θα συμβεί πριν από το τέλος του έτους.

Όπως προειδοποιεί η Stratfor, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρη μετά και την πτώση του στις δημοκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είναι θα αποφύγει τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρόλα αυτά, αν η τριβή ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές αυξηθεί, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Από την πλευρά της, η TeneoIntelligence σημειώνει ότι οι πρόσφατες κινήσεις της ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο των πρόωρων εκλογών. “Αν ο Τσίπρας προχωρήσει, θα έρθει σε μεγαλύτερη σύγκρουση με τους πιστωτές στην ευρωζώνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους που του έχουν υποσχεθεί”, όπως σημειώνει ο WolfgangoPiccoli, επικεφαλής της Teneo.

“Από την άλλη πλευρά, αν υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών, αυτό θα κάνει τον Τσίπρα να φανεί ερασιτέχνης στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στη χειρότερη θα υπονομεύσει περισσότερο την αξιοπιστία του και τη δημοτικότητά του εγχώρια”.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να μπει στον πειρασμό να περιορίσει τις ζημιές του, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, προτού ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει περισσότερο έδαφος λόγω και του νέου γύρου λιτότητας που θα εφαρμοστεί.

Το μόνο σίγουρο, όπως σημειώνει, είναι πως η νέα ρήξη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα καθυστερήσει αρκετά.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 18/12/2016]