ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ & ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ

m-theodorakopoulos-atlasΤην Τρίτη το βράδυ παρακολουθήσαμε στο περιφερειακό κανάλι ATLAS TV την συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., κου Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, η οποία ήταν μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα στο Δήμο Αριστοτέλη.

Για όσους την παρακολούθησαν με προσοχή, η εντύπωση είναι κοινή. Η βούληση του επενδυτή είναι να υλοποιήσει την επένδυση, το ταχύτερο δυνατό, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ελληνικό δημόσιο, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία.

Με την εύστοχη και ουσιαστική συνέντευξή του, ο κος Θεοδωρακόπουλος έδωσε επαρκέστατες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματα των antigold. Δεν άφησε κανένα σημείο ασχολίαστο και κυρίως οι τοποθετήσεις του ήταν πειστικές και ικανοποιητικές για κάθε καλόπιστο τηλεθεατή.

Ασφαλώς, οι κακόπιστοι και οι προκατειλημμένοι θα εκνευρίστηκαν και θα δυσαρεστήθηκαν διότι διαπίστωσαν ότι απέναντί τους είχαν έναν συνομιλητή στον οποίο δεν μπορούσαν να του προσάψουν τίποτα απολύτως. Προπάντων, είναι ειλικρινής, καλόπιστος και καλοπροαίρετος στις αιτιάσεις των συνομιλητών του.

Με τη συνέντευξη αυτή ο κος Θεοδωρακόπουλος έθεσε τις βάσεις για μία ειλικρινή συζήτηση, όπως άλλωστε την πρότεινε, προκειμένου να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση και να αποκατασταθεί το κλίμα γαλήνης στην τοπική κοινωνία. Οικοδόμησε κλίμα συμφιλίωσης μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη και έθεσε τους τοπικούς άρχοντες προ των ευθυνών τους.

Πέραν αυτού όμως έκανε γνωστό στους τηλεθεατές ότι η τοπική κοινωνία δεν λαμβάνει 3.000.000€ ετησίως από την Ελληνικός Χρυσός με υπαιτιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία αναίτια, αποποιείται οικονομικούς πόρους, οι οποίοι της είναι απαραίτητοι και σε κάθε περίπτωση μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα επ’ ωφελεία των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη.

Η στάση αυτή της παρούσας τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του δημαρχεύοντος κου Ζουμπά, είναι απαράδεκτη και αποβαίνει εις βάρος των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν υπέρμετρα δημοτικά τέλη και φόρους, ενώ θα μπορούσαν να ελαφρύνονται από τα βάρη με αξιοποίηση των ανταποδοτικών ωφελημάτων από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ο κος Θεοδωρακόπουλος, αναφέρθηκε επίσης και στους εθνικούς άρχοντες. Αποσαφήνισε ότι η επένδυση δεν απόλαυσε φιλικής αντιμετώπισης από καμία κυβέρνηση. Με όλες τις κυβερνήσεις, ο ρυθμός προόδου των διαδικασιών ήταν ίδιος και αργός. Ουσιαστικά, καμία περαιτέρω καθυστέρηση δεν προκλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως επικαλέστηκε ο δημαρχεύων κος Ζουμπάς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχει εθνική πολιτική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και γι’ αυτό δεν περπατάνε γοργά, όπως θα απαιτούνταν, τα επιμέρους θέματα. Η χώρα μας, στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και να ξεφύγει από τη μέγγενη των δανειστών της.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Θεοδωρακόπουλος, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν διαπιστωμένα από το ΙΓΜΕ κοιτάσματα αξίας 70 δις € τουλάχιστον, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε ως χώρα, με χρονικό ορίζοντα ορισμένων δεκαετιών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο επενδυτή, την Eldoradogold, για να την παρουσιάσει ως παράδειγμα – πρότυπο προς μίμηση και να προσελκύσει νέους επενδυτές στη μεταλλευτική και όχι μόνο βιομηχανία. Οι προκλήσεις για τους εθνικούς άρχοντες είναι μεγάλες. Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για τους αρμόδιους υπουργούς. Το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη πολιτική βούληση.

Κάλλιστα, τα αναφερόμενα από τον κο Θεοδωρακόπουλο στην τηλεοπτική του συνέντευξη για τη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, θα μπορούσαν να είναι οι θέσεις του αρμόδιου υπουργού ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος εύχομαι να τα λάβει υπόψη του με αφορμή και το γεγονός ότι ο υφυπουργός του είναι Χαλκιδικιώτης.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr/, Του Αθ. Κ Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού – Γεωτεχνικού, 18/11/2016]